JF

J87i16ř36í 92F86o66u81s

1. 5. 2024 15:22

70% mluví perfektně cizím jazykem, nemohu nezmínit souvislost, 70% řidičů se považuje za nadprůměrné řidiče.

JV

J20a33n 56V32á33l52e71k

1. 5. 2024 13:14

Ono je to všechno i praxí. Osobně třeba v AJ každodenně čtu, méně často poslouchám, ale že bych s někým anglicky řekněme za poslední rok déle mluvil, to si nepamatuji. Takže tuším, že by konverzace zpočátku drhla.

Používat jazyk pravidelně v praktickém životě je asi nejlepší cesta, jak si ho perfektně osvojit. Osobně pochybuji, že zmiňovaní dnešní padesátníci nějak hlouběji ovládají onu ruštinu ze ZŠ, když třeba 30 let v ruštině nic nečetli a s Rusy nemluvili.

FV

Já mám za manželku ženu z bývalého SSSR, mluví perfektně česky, ale její rodina ne. Spousta starších známých se dušovala, jak si ruštinu pamatují ze základky, ale když se pak s rodinou sešli, často z nich nevypadlo jediné slovo. Takže asi tak. :)

PM

Tak celkem chápu, že němčina je na ústupu, pokud se tam člověk nechce přestěhovat není tak důležitá protože se tam člověk anglicky domluví. Problém je třeba ve španělsky mluvících zemích a to včetně Španělska, kde se člověk mimo turistická místa jinak než Španělsky nedomluví (nebo je to dost o náhodě). Jinak angličtina je fakt základ, min B1 musí ovládat každý mladší 40, je fakt ostuda pokud ne.

JP

J82a96n 71P87a38š81t89a

1. 5. 2024 13:26

Kéž by to tak bylo. Realita je bohužel jinde. Lidé navíc mají tendenci své jazykové dovednosti zveličovat. Vyplývá to i z článku. Základní úroveň A1 rozhodně není o tom, že umím pozdravit a říct ano, ne. Mnoho lidí by bylo překvapených, kdyby vidělo požadovaný rozsah slovní zásoby pro tuto úroveň.

RK

"Při dotazování nebyla znalost ani samotná úroveň znalosti cizích jazyků nikterak ověřována, výsledky jsou tedy založené jen na posouzení a hodnocení samotných respondentů,“ upozorňuje Hykyšová

Znám z osobní zkušenosti, že lidé se ve znalosti jazyků, v mém případě angličtiny, přecenují. Velmi často se setkávám s lidmi, kteří tvrdí, že ovládají angličtinu, ale pak se ukáže, že nejsou schopni porozumět mluvenému slovu, ani dát dohromady souvislou větu. Občas se ukáže, že se jen učili angličtinu ve škole. Samotná školní výuka dle mého nestačí k ovládnutí cizího jazyka.

TS

Radši v ČR učit jen angličtinu, zato v dvojnásobném rozsahu.

TS

A vysílat toho jako v zahraničí víc v angličtině s titulky, nejen na ČT2 v noci, ale i na komerčních stanicích a to i přes den.

RH

Co chceš po jazyku kde se veverka řekne drevokocur

RM

Nejvíce lidí na světě mluví čínsky a pak španělsky.

PM

To není pravda, 1,5 miliardy lidí mluví anglicky, mandarinsky něco přes miliardu (kantojsky pak asi 250 milionu), o čem vy mluvíte je počet rodilých mluvčích.

JP

Optimista se učí anglicky

Pesimista se učí čínsky

Realista se učí střílet

MH

Všiml jsem si, že na idnes mládež nechodí, starších lidí je zde nejvíc. Ani já nepatřím k mládeži, jako dítě jsem něco málo z Ruštiny ještě chytil. Její nevýhoda je jiná abeceda. A výhoda, že je to slovanský jazyk, takže mnoho slov máme stejných nebo podobných, člověk něco porozumí automaticky skoro vždy.

A pamatujete si na některé ruské písničky, co jsme se učili? Jako Slnečnyj krug:

Pusť vsigdá budet slnce!

Pusť vsigdá budet néba!

Pusť vsigdá budet máma!

Pusť vsigdá budu já!

= Ať je vždy - slunce, nebe, máma, já. - Skvělé:

https://www.youtube.com/watch?v=R9U6aKZ5t5g

VC

"Angličtina stále víc válcuje němčinu"

cele to souvisi s moznosti se domluvit v cizine , pripadne tam i ziskat praci.

PM

Hlavně v Německu a Rakousku se anglicky domluvíte takže pokud tam člověk nechce žít není potřeba.