Chráněných památek v Třebíči přibývá

Třebíč - Dalších sedm objektů v bývalém židovském městě v Třebíči, dnešní městské části Zámostí, zapsalo koncem srpna ministerstvo kultury do seznamu památkově chráněných objektů a prohlásilo je za kulturní památky. Počet památkově chráněných objektů v Třebíči se tak ze čtyř zvýšil na jedenáct, což zvyšuje šance města na zápis do seznamu UNESCO.

Tři objekty patří městu, ostatní mají soukromé majitele. „Pro město se tím hodně změní především proto, že v rámci ochrany těchto objektů začal pro nás platit jiný, přísnější režim a veškeré činnosti budou složitější. Podstatné ale je, že na rekonstrukci či údržbu těchto památkově chráněných objektů můžeme žádat státní dotace," řekl třebíčský starosta Miloš Mašek.

Podle něj je prohlášení objektů za kulturní památky vlastně prvním dílčím úspěchem ve snahách města o zapsání celého židovského města a hřbitova současně s nedalekým komplexem zámku a basiliky sv. Prokopa do seznamu světového a kulturního dědictví Unesco.

V celé židovské čtvrti byly dosud památkově chráněny jen čtyři objekty. Nyní se tento počet zvýšil na jedenáct, což šance Třebíče na zápis do Unesca zvyšuje. „Čím více památkově chráněných objektů ve čtvrti bude, bude to i zajímavější pro návštěvníky," dodal třebíčský starosta Mašek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video