Ve Velké Británii nedávno rozjeli kampaň, která varuje před používáním mobilního telefonu při řízení.

Ve Velké Británii nedávno rozjeli kampaň, která varuje před používáním mobilního telefonu při řízení. | foto: Roman Čejka

Čeští řidiči svítí, ale pásy si nezapínají, ukázal test

  • 101
Bodový systém "naučil" Čechy svítit při jízdě autem. Ale už je nepřiměl při řízení netelefonovat a zapínat si bezpečnostní pás. Ukázal to test, který MF DNES provedla na čtyřech místech Česka.

Například v centru Prahy jel bez pásů téměř každý třetí řidič. Redakce se na výše uvedené neduhy při řízení zaměřila proto, že by mohly vypadnout z tabulky bodovaných dopravních přestupků. Alespoň o tom mluví někteří členové expertní komise ministerstva dopravy, která nyní připravuje novelu silničního zákona.

"Myslím, že dostatečným postihem za jízdu se zhasnutými světly je už pokuta. Není důvod, aby za to dostával řidič i trestné body," míní například poslankyně za ODS Eva Dundáčková, která je zároveň členkou expertní komise. Za jízdu bez světel je teď jeden trestný bod.

Kampaň v Británii: Telefon je nebezpečný jako alkohol
Podobně by chtěli někteří členové komise zmírnit postih i za zbylé dva přestupky. Tvrdí, že nejde o tak závažné porušení předpisů, které by situaci na českých silnicích výrazně zhoršovalo.

Ministerstvo dopravy však takové návrhy odmítá. Slíbilo sice, že do připravované novely zákona zapracuje všechny změny, na kterých se shodne většina členů komise, do tabulky bodovaných přestupků se mu však sahat příliš nechce.

"Ještě se dalo mluvit o tom, že se nebudou body dávat za zhasnutá světla. Bodový postih za pásy a telefonování však musí zůstat," řekl mluvčí ministerstva Karel Hanzelka.

Podobný názor má i šéf republikové dopravní policie Martin Červíček. "Naprosto souhlasím s tím, že by se body nemusely brát za svícení. U telefonování nebo pásu bych s tím ale rozhodně nesouhlasil," prohlásil nedávno Červíček.

Ve Velké Británii například nedávno rozjeli kampaň, která varuje před používáním mobilního telefonu při řízení. Autoři zde mimo jiné uvádějí, že telefonování za jízdy ovlivňuje soustředění řidiče tak, jako kdyby měl v krvi kolem 0,8 promile alkoholu. "Zhoršenou reakci na dění na silnici mají i řidiči, kteří používají handsfree," upozornil dopravní specialista Jaroslav Hořín.

Ve městě bez připoutání
Policisté tvrdí, že se snaží dodržování všech tří přestupků kontrolovat a nejvíc se snaží pokutovat nezapnuté pásy. "Je to jeden z nejčastějších přestupků," podotkl šéf pražské dopravní policie Pavel Svrčula.

"Lidé si pás nezapínají především při jízdě městem. Zřejmě si neuvědomují, že v případě havárie stejně riskují vážné zranění," dodal.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video