Topolánek jednal s Paroubkem

Topolánek jednal s Paroubkem | foto: ČTK

Česká shoda: my vám hlas nedáme, vy nám taky ne

  • 51
Koaliční smlouva jde hladce kupředu, prezident nebude požadovat předběžný podpis 101 poslanců, jmenuje předsedu vítězné strany předsedou vlády a vláda nedostane ve Sněmovně důvěru.

Přejít na speciál Hledá se vláda

Proč prezident nechce po Topolánkovi na papíře předběžný slib 101 poslanců, jak to chtěl po Stanislavu Grossovi?

Protože jde o dvě různé situace: za rozklížených časů Grosse bylo od prezidenta rozumné zjistit, zda ještě existuje nějaká vládní koalice.

V případě Topolánkově jde o postup opačný. Koalice se neklíží, nýbrž vzniká. Sto hlasů je málo, ale získat další může koalice jen s jasným vládním programem na papíře. Což se zdařit nemusí, ale může.

Paroubkovy sny o vládě nejsou podpořeny žádnou koalicí, má jen 74 hlasů. Zvláštnost české situace: ČSSD může dělat vlády jen pomocí týchž malých stran jako ODS, nebo s ODS. Totéž naopak.

Situace je teď taková, že Paroubek partnery nemá, o toho komunistického se opřít nechce, ale vládu chce. To je postoj nesrozumitelný. Vyvolat může právě jen předčasné volby, jejichž škodlivostí se (nejen) ČSSD zaklíná.

O podporu ve Sněmovně se bude Topolánek ucházet až s definitivní podobou koaliční smlouvy. Naznačuje, že v ní i někteří sociální demokraté najdou důvod pro podporu vládě.

Pro sociální demokraty může být koaliční dohoda výzvou - jde jim o nějaký smluvený průnik programů jednotlivých stran, nebo jen a jen o zásadní a neochvějné ne? Možné je obé. První případ povede ke schválení vlády, druhý k novým volbám.

Vládní program je patrně nejdůležitější dokument celé této krize - buď umožní ČSSD přijmout povolební realitu s novou vládou, nebo se stane pro ODS, KDU-ČSL a Stranu zelených důležitým společným předvolebním dokumentem ve volbách, které by se referendu blížily ještě víc než ty právě uplynulé.

Dávaly by voličům jedinou otázku: Přejete si koalici KSČM a ČSSD, nebo tu druhou? Podporu levice Topolánek bez vládního projektu získat nemůže - možná ji nezíská ani s ním. Prezident jej pouští udělat další kroky - hledat shodu - a to je rozumné i státnické.

Paroubek je na řetěze vlastní neprozíravosti - rok bojů o volební vítězství je rokem velké otázky: A s kým bys vládl, když máš jen samé nepřátele? Myslel jsi vskutku, že s komunisty? To je věčná alfa i omega české politiky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video