Češi chtějí zakázat kouření zákonem

  • 272
Zcela zakázat kouření nejen v restauracích, ale i na zastávkách a na nádražích by uvítala více než polovina Čechů. Vyplývá to z exkluzivního průzkumu MF DNES. Každý třetí člověk v Česku se neobejde bez krabičky cigaret. Přesto mnozí kuřáci sami podporují zákaz kouření na veřejnosti.

"Protikuřácká opatření podporují hlavně vysokoškoláci a víc ženy než muži," řekl Jaroslav Hadrava z agentury Median, která průzkum na pěti stech lidech pro MFDNES provedla.

Víc než to, že se cigaretový dým vznáší nad stoly v restauracích, vadí lidem kouření při čekání na autobus či vlak. Celkem 55 procent Čechů (z toho 25 procent kuřáků) by přivítalo, kdyby zákon zakázal kouření na nádražích a na autobusových a vlakových zastávkách.

Zbavit se svého zlozvyku si přeje 65 procent žen kuřaček a 51 procent mužů kuřáků. "Snaha přestat s kouřením je stejná ve všech věkových kategoriích. Jen lidé nad šedesát let už se zbavit cigarety netouží," říká Jaroslav Hadrava.

Opatření, která by ztížila kuřákům život, připravila už bývalá ministryně zdravotnictví Marie Součková. Zákon k ochraně před škodami způsobenými tabákem a alkoholem totiž počítá s tím, že by se nesmělo kouřit nejen na zastávkách a nádražích, ale ani v restauracích, které nemají zvláštní a dobře odvětrávaný prostor pro kuřáky.

Ani po třech letech projednávání však poslanci o zákonu zatím ještě nehlasovali. A jeho osud je nejistý. "Nepodpořím jej, protože tak, jak je navržen, neřeší hlavní problém - přístupnost tabáku dětem," říká poslankyně za ODS Lucie Talmanová.

Také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik pro zákon hlasovat nebude. "V žertu bych řekl, že kuřáci jsou nejdiskriminovanější menšina v zemi. Já sám jsem tolerantní kuřák a snažím se brát ohled na ty, kterým to vadí. Kouření na veřejném prostranství by přece nikomu vadit nemělo," míní.

Naopak lidovecký poslanec Josef Janeček tvrdí, že zákon je potřebný.  "Svoboda kuřáků končí u mého nosu. Příliš mnoho lidí, zejména dětí trpí nemocemi z pasivního kouření," říká Janeček.

Řada omezení kuřáků přitom platí už dnes. V restauracích si nesmějí zapálit v době snídaní, obědů i večeří. Jenže zdaleka ne všude zákon dodržují. I proto jsou mnozí odborníci skeptičtí, zda další zákazy něco vyřeší.

"Nejsme Američani ani Němci, na nás zákazy moc neplatí. Jediné, co dokáže kouření omezit, je ekonomická páka. Když bude stát cigareta stokorunu, kuřák už nevykouří karton, ale dva balíčky," míní hlavní pražský hygienik Vladimír Polanecký.

Co požaduje chystaný zákon?
• Zákaz dovozu a prodeje hraček a výrobků, které napodobují alkohol či tabákové výrobky
• Zákaz veřejných automatů na cigarety tam, kde si nikdo nemůže ověřit věk kupujícího
• Zákaz kouření v restauracích, pokud podnik nemá speciálně vyhrazená místa pro kuřáky s dobrým odvětráváním
• Zákaz prodeje alkoholu ve stáncích s občerstvením
• Zákaz kouření by platil i ve všech vnitřních i vnějších prostorách škol a školských zařízení, na úřadech, v nemocnicích, v divadlech, koncertních síních, sportovních halách či kinech 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video