Maturitní písemka | foto: Dan Materna, MAFRA

Cermat se brání kritice. Úlohu jsme hodnotili správně, jde o nepochopení

  • 8
Také letošní maturity provází spor, zda úlohy byly hodnoceny správně. Podle organizace EDUin nejsou u matematické úlohy č. 11 v klíči pro hodnocení uvedeny všechny správné odpovědi. Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání (Cermat) ale upozornilo, že si nesouladu všimlo a hodnotitelům dodalo aktualizované pokyny pro opravu, zahrnující všechny správné možnosti.

Cermat uvádí, že o dvojí opravování testů nešlo. „Takové tvrzení svědčí o zásadním nepochopení celého procesu hodnocení a o překroucení informací, které MŠMT uvedlo ve své odpovědi,“ zaslala organizace v prohlášení iDNES.cz.

Ačkoliv je v klíči uvedena pouze jedna hodnota, MŠMT ve vyjádření uvedlo, že za správné řešení byly uznávány i jiné odpovědi. Hodnotitelé Cermatu uznávali za správnou nejen odpověď 248°, ale také odpověď 248° a 112°. „Tento postup je v klíči reflektován tím, že je v něm uvedeno, že vyjádření ekvivalentní s uvedenými správnými výsledky jsou přípustná,“ vysvětluje Cermat.

Stěžejní je podle centra i to, že se hodnotitelé, kteří otevřené úlohy opravují, řídí nikoliv podle klíče, ale podle pokynů pro hodnocení. Ty mají být v průběhu hodnocení didaktických testů aktualizovány o další možné zápisy řešení a následně uznávány za správné.

„Pokud k takové situaci dojde (k nalezení několika ekvivalentních řešení - pozn. red.), je zastaveno hodnocení úlohy a pokyny pro hodnocení se doplňují. Až po tomto kroku je nová verze zveřejněna pro centrální hodnotitele a odpovědi všech žáků jsou znovu hodnoceny podle aktualizovaných pokynů,“ upozornil Cermat.

Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání je přesvědčeno, že se během vyhodnocování žádné chyby nedopustilo.

EDUin obvinil Cermat, že maturitní chybu sice našel letos sám, ale pokusil se ji zamlčet.  Podle EDUin, informačního centra o vzdělávání, je zásadní chybou, že Cermat nezpracovává odpovědi na podobné úlohy tak, aby mohl včas odhalit, že z hlediska maturantů není zadání jednoznačné.

Všechny odpovědi, které autor úlohy pokládá za nesprávné, dostávají stejný kód – „podezřelý“ výsledek se tedy ztratí v množství ostatních a jeho dodatečné uznání vyžaduje vynaložení obrovského množství ruční práce.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video