Český amerikanista, první porevoluční rektor Univerzity Palackého v Olomouc,...

Český amerikanista, první porevoluční rektor Univerzity Palackého v Olomouc, historik, překladatel a bývalý senátor Josef Jařab | foto: Miloslav Jančík, MF DNES

Nadace Havlových udělí jubilejní cenu, převezme ji amerikanista Jařab

  • 9
Amerikanista, překladatel a někdejší senátor Josef Jařab obdrží jubilejní dvacátou Cenu Nadace Dagmar a Václava Havlových Vize 97. Emeritní rektor Univerzity Palackého v Olomouci získá toto ocenění za rozvoj vzdělanosti, šíření anglo-americké kultury a demokratických principů.

Ceremoniál se uskuteční v 16 hodin v prostorách Pražské křižovatky v kostele svaté Anny. Cenu Jařabovi v den nedožitých 82. narozenin bývalého prezidenta Václava Havla  předá Dagmar Havlová.

„Laureáty vybíráme dlouhou dobu, kdy pečlivě studujeme jejich dosavadní počiny a celkové jednání. Laureáti jsou vybíráni z řad odborníků z jakéhokoliv oboru s přesahem do kulturního, společenského i každodenního života,“ říká Havlová, zakladatelka a předsedkyně Správní rady Nadace VIZE 97.

Před slavnostním ceremoniálem se na stejném místě uskutečnila rozprava nazvaná „Amerika u nás a v nás“. Jařab s dalšími hosty, například  psychiatrem Cyrilem Höschlem či ředitelkou Fulbrightovy komise Hanou Ripkovou, diskutoval o vlivu anglo-americké kultury.

Jednaosmdesátiletý Jařab je odborníky považován za nejvýznamnějšího českého amerikanistu a překladatele americké literatury. V roce 1990 se stal prvním svobodně zvoleným rektorem Univerzity Palackého v Olomouci po pádu komunismu. Později byl rektorem Středoevropské univerzity v Budapešti. Přednášel ve třiceti zemích světa, působil na několika amerických univerzitách. Je nositelem čestných doktorátů dvou amerických a jedné anglické univerzity.

V listopadu 1989 byl Jařab zakládajícím členem Občanského fóra v Olomouci a angažoval se v místní politice. Dvakrát byl zvolen do Senátu jako nestraník, ve funkci byl též předsedou Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost a členem Parlamentního shromáždění Rady Evropy.

Cenu Vize 97 uděluje Nadace Dagmar a Václava Havlových od roku 1999. Určena je myslitelům, kteří svým dílem překračují tradiční rámec vědeckého poznání, přispívají k chápání vědy jako integrální součásti obecné kultury, nekonvenčním způsobem se zabývají základními otázkami poznání, bytí a lidské existence.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video