Bursík by v předsednictvu strany rád viděl i svoji současnou partnerku Kateřinu Jacques.

Bursík by v předsednictvu strany rád viděl i svoji současnou partnerku Kateřinu Jacques. | foto: David Port, MF DNES

Bursík zkusí změnit tým. Chce Jacques i Stehlíkovou

  • 9
Převálcuje Martin Bursík své kritiky, nebo dostane od svých odpůrců políček za svou vstřícnost k Topolánkově ODS? Na víkendovém volebním sjezdu Strany zelených v Teplicích se Bursík pokusí obměnit svůj dosavadní tým.

Do předsednictva zkusí dostat bývalou šéfku zelených poslanců a zároveň svou současnou partnerku Kateřinu Jacques i ministryni pro lidská práva a menšiny Džamilu Stehlíkovou.

Ty by měly doplnit jeho současné spojence, mezi nimiž figuruje i ministr školství Ondřej Liška, který má ambici povýšit na prvního místopředsedu zelených a vystřídat Danu Kuchtovou.

Bursíkova soupeřka o post šéfa strany, exministryně školství Kuchtová, trvá na tom, že nebude delegátům sjezdu předem říkat, jak má vypadat celé vedení zelených. "Budu spolupracovat s těmi, kdo budou zvoleni. Ve vedení by měly být zastoupeny různé názorové proudy," míní Kuchtová.

Už nyní je zřejmé, že ani po sjezdu klid u zelených nebude. Věra Jakubková řekla, že zvažuje odchod z šestičlenného poslaneckého klubu Strany zelených, protože komunikace s Bursíkem podle ní téměř neexistuje. Jakubková už jednou chtěla odejít i s kolegyní Olgou Zubovou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video