Meteorologové čekají déšť. Ilustrační foto

Meteorologové čekají déšť. Ilustrační foto | foto: Martin Adamec, MF DNES

Bude znovu pršet, varovali meteorologové

  • 57
Meteorologové varovali před dalšími srážkami. V pondělí a v úterý naprší do 5 milimetrů, ve středu na jihovýchodě až 15 milimetrů. Rozvodněné řeky se udrží na třetích stupních povodňové aktivity nejméně do pátku.

- FOTOGALERIE
- ON-LINE REPORTÁŽ
- MAPA PRŮTOKŮ

- zaplavený soutok Dyje a Jevišovky
- co znamená stav nebezpečí a nouze
- jak pomoci: povodňová konta

"Kolem tlakové níže se středem nad jižní Skandinávií k nám bude proudit chladnější vzduch od severozápadu," varovali meteorologové ve své výstražné zprávě.

Podle nich se nad naším územím vyskytnou v pondělí a v úterý srážky s celkovým úhrnem do 5 milimetrů.

"Ve středu na frontální vlně předpokládáme srážkové úhrny v jihovýchodní polovině našeho území od pěti do patnácti milimetrů, na ostatním území do deseti milimetrů," uvádí zpráva.

Přeháňky se očekávají také ve čtvrtek. Ty budou ale jen ojedinělé s maximálním úhrnem dva nebo čtyři milimetry.

Podle meteorologů hladiny řek v nejvíce zasažených povodích Dyje, Lužnice a dolní Moravy většinou klesají. V Ústí nad Labem se očekává kulminace při necelých devíti metrech. Řeky by v tomto stavu měly vydržet až do pátku.

V noci na úterý klesnou teploty k jednomu stupni nad nulou, nejvyšší úterní teploty nepřesáhnou 11 stupňů Celsia. Ve středu pak bude podle ČTK oblačno až zataženo s deštěm, na severozápadě lze srážky očekávat jen místy.

Sníh už leží pouze ve výškách nad 600 až 700 metrů nad mořem. Jen od pátku do nedělního rána odtálo podle zprávy povodňové služby ministerstva životního prostředí 8 až 31 centimetrů sněhové pokrývky. Na horách ho ale stále leží přes metr, odtávání z těchto míst už ale podle ČTK ovlivní pouze horské potoky a říčky.

Předpověď počasí

Aktuální předpověď najdete na pocasi.idnes.cz

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video