Blíží se verdikt o Gröbeho vile

Vinohrady - Takřka čtvrt roku již posuzují radní druhé městské části podmínky, za nichž by obec měla pronajmout Gröbeho vilu a další objekty v Havlíčkových sadech společnosti Ceeli. Ta v tomto sídle míní zřídit školicí středisko pro další vzdělávání právníků střední a východní Evropy. Starosta Michal Basch řekl, že jednání se společností Ceeli by měla tento týden už skončit a definitivní slovo by pak řeklo zastupitelstvo na mimořádné schůzi, svolané na 29. května.

"Vyjednávání stále není u konce. Ještě nejsme spokojeni se všemi podmínkami smlouvy," míní Basch. Ale pokud se obě strany - tedy Ceeli a obec - nedohodnou, zřejmě by musela být vypsána nová soutěž na investora a provozovatele.

"Asi s měkčími podmínkami. Vše by se tak oddálilo minimálně o jeden rok," řekl Basch. Je však prý také možná dohoda s hlavním městem, podle níž by rekonstrukci platila městská část sama. Starosta odhaduje, že obnova sadů by v takovém případě trvala dvacet let. Tato varianta má své zastánce i mezi částí zastupitelstva Prahy 2.

Obyvatelé čtvrti se nechtějí s pronájmem vily a sadů společnosti Ceeli smířit a petici dosud podepsaly dva tisíce lidí.  Argumentují mimo jiné tím, že město přijde o další vhodné místo pro využití volného času dětí, obávají se omezeného přístupu do parku i automobilového provozu v něm.

"Jsou iniciativy, které chápu jako občanské, ale jejich informace jsou nepodložené," řekl k připomínkám občanů starosta. Dodal, že vila není vhodná k využívání dětmi a že tři hřiště, která jsou v parku, zůstanou. Další objekty Havlíčkových sadů stejně prý nejsou přístupné veřejnosti.

"Dolní Landhauska byla vždy bytovým objektem, pavilon je zdevastovaný a musí se buď rozebrat a udělat replika, nebo se bude opravovat. O tom se ještě budeme dohadovat s památkáři."

Přístup do parku bude podle Basche omezen pouze v nočních hodinách, což je požadavek památkářů, starý asi dva roky. Také automobilový provoz v sadech žádný nebude, kromě aut zajišťujících stavební práce.

Gröbeho vila v havlíčkových sadech je výraznou dominantou Vinohradského panoramatu. (5. 3. 2001)

VInohradská radnice rozhodla, že pronajme Havlíčkovy sady včetně Gröbeho vily (na snímku) americké společnosti Ceeli institut. (29. května 2001)

Srp a kladivo zdobí jeden ze stropů v Gröbeho vile, která potřebuje nutně opravit. (5. 4. 2001)

Proti pronájmu vily americké společnosti protestovali v úterý 3. dubna především žáci taneční konzervatoře, která ve vile sídlí a bude ji muset opustit. (3. 4. 2001)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video