V letošním roce bude až deset tisíc mrtvých s covid-19, uvedl Blatný

  • 228
V posledních třech měsících roku 2020 bude úmrtnost vyšší než v předchozích letech. Příčinou není podle ministra zdravotnictví Jana Blatného jen covid-19. Průměrný věk zemřelých, kteří byli v době úmrtí pozitivní na covid-19, je kolem 80 let. Podle ministra může být letos až 10 tisíc mrtvých a zároveň pozitivních na covid-19. V Česku zemřelo s covidem 7 499 lidí.

V posledních třech měsících letošního roku bude úmrtnost v Česku významně zvýšená. „Hlavním důvodem je zvýšená mortalita pacientů s covidem-19. Data za říjen ale ukazují i na zvýšení mortality z jiných důvodů,“ uvedl na tiskové konferenci ministr zdravotnictví Jan Blatný. V říjnu zemřelo asi 1000 lidí navíc proti průměru předchozích let a covid neměli.

„Správné určení příčiny úmrtí nelze provádět v reálném času,“ řekl Blatný. „Data, tak jak jsou nahlašovaná, se mění v čase. Listy o prohlídce zemřelého se musí shromáždit, nakódovat. Velmi často je nutno zpětně ověřit, jestli data byla vykázána správně. Tyto procesy jsou časové náročné, proto jsou publikovány zpětně,“ prohlásil Blatný. 

Data o úmrtích tedy nejsou podle něj úplná. Jsou zároveň špatně srovnatelná s jinými státy. „Mezinárodní srovnání nemají relevanci. Konečné vyhodnocení uvidíme v polovině příštího roku,“ dodal.

Počet pacientů, kteří zemřeli a byli pozitivní na covid-19, může být za rok 2020 mezi 9 až 10 tisíci, prohlásil ministr. Průměrný věk zemřelých, kteří byli v době úmrtí pozitivní na covid-19, je kolem 80 let. Říjnová data podle něj ukázala, že úmrtnost pacientů zvýšil nejen covid, ale i jiné zdravotní důvody. „Je proto potřeba rychle obnovit nemocniční standardní péči,“ apeloval. 

Přímá souvislost s covidem

Ministr zdravotnictví také zveřejnil příčiny úmrtí u zemřelých za první půlrok letošního roku. „V 27 procentech případů nastalo úmrtí v přímé souvislosti s covidem-19,“ uvedl. Dalších 64 procent lidí zemřelo kvůli kombinaci koronaviru a dalších přidružených chorob.

Za druhé pololetí se analyzovaly záznamy 2682 zemřelých. V něm byla nákaza příčinou úmrtí podle prozatím dostupných dat u 36 procent lidí, u 57 procent byla kombinace koronaviru a závažných onemocnění.

„Je velmi pravděpodobné, že je to následek situace, že kvůli nadměrnému zatížení (zdravotnického) systému může docházet k tomu, že lidé umírají více i na to, co není koronavirus,“ řekl ministr k vyššímu celkovému počtu zemřelých v Česku.

Celkovou zprávu o mortalitě za rok 2020 chce Blatný předložit v prvním kvartálu příštího roku.

Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie překročil v Česku půl milionu. V úterý laboratoře odhalily 5 854 pozitivních testů. S nemocí se v současnosti potýká 78 203 lidí, zemřelých s covidem je 7 499. 

Do statistik přibylo od úterního večera 16 úmrtí, celkový počet obětí se zvýšil na 7499. Za úterý eviduje ministerstvo zatím 59 úmrtí. Nejvíce lidí s covidem zemřelo 3. listopadu, a to 257. V poslední době se počet obětí za jeden den pohybuje mezi 100 a 200.

Blatný v rozhovoru pro MF DNES potvrdil, že lidé dostanou mezi 18. a 31. prosincem možnost nechat se otestovat antigenními testy zdarma. Testy by měly být hrazeny ze zdravotního pojištění. Při testování veřejnosti na covid budou co nejvíc využita odběrová místa nemocnic, řekl ve středu Blatný. Už dostaly pokyn, aby se testy nakoupily.

Podle šéfa Ústředního krizového štábu Jana Hamáčka současná situace není natolik jasná, aby bylo možné říci, že vláda v neděli rozhodně o dalším uvolnění. Kabinet by mohl rozhodnout například o otevření obchodů od pondělí. Podle statistiky ministerstva zdravotnictví se v České republice skóre třetím dnem drží na 57 bodech. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video