Podnikatel Andrej Babiš

Podnikatel Andrej Babiš | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Babiš se rozešel s exprimátorem Korytářem, o jehož podpoře uvažoval

  • 7
Andrej Babiš odstoupil od spolupráce s libereckým exprimátorem Janem Korytářem. Pro Korytářovu Změnu pro Liberecký kraj tím padla možnost, že by miliardář mohl sdružení finančně podporovat před krajskými volbami.

Babiš o ukončení námluv s Korytářovým sdružením informoval prostřednictvím týmu své iniciativy ANO 2011. Reagoval tím na články MF DNES, které se možnou spoluprací obou mužů zabývaly a přinesly i kritické ohlasy (článek zde).

"Na mediální kampaň proti ANO 2011 jsme si už zvykli a i pan Korytář ji mohl, po jednání s námi, čekat. Nechceme mu stát v cestě v jeho další politické činnosti a ani v bohulibém záměru rozbít koalici ODS a ČSSD na Liberecku," reagovala iniciativa v prohlášení, které zaslala redakci a vyvěsila ji na svém webu.

Zástupci iniciativy upřesnili, že se Andrej Babiš a Jan Korytář "potkali" v tématu boje proti korupci. ale v mnoha věcech se neshodli. ANO 2011 se podle prohlášení v Libereckém kraji žádnou kandidátku stavět nechystá a nebude podporovat ani jednotlivé kandidáty.

"Jan Korytář ani nikdo jiný na Liberecku tedy nemusí mít z podpory ANO 2011 obavy," uzavírá tým Babišovy iniciativy.

Korytáře rozhodnutí nepřekvapilo

Bývalého primátora Jana Korytáře ukončení spolupráce dřív, než začala, nepřekvapilo. "Opravdu jsme se na všem neshodli, ale na druhou stranu jednání o jeho podpoře Změny pro Liberecký kraj do krajských voleb nebylo v žádném případě hlavní téma našich schůzek. Tím byl boj proti korupci," komentoval rozchod Korytář.

Podle Korytáře má Změna pro Liberecký kraj peníze na krajskou kampaň zajištěnou z jiných zdrojů, a proto nebyla v tomto směru na Andreji Babišovi od počátku závislá. Možné spojení s Andrejem Babišem odsuzovali nejen Korytářovi političtí protivníci, ale i většina jeho facebookových přátel, které sám požádal o reakci (více zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video