Jaderné elektrárny v Temelíně i Dukovanech mají bezpečnostní mezery. Ilustrační snímek

Jaderné elektrárny v Temelíně i Dukovanech mají bezpečnostní mezery. Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Atomové elektrárny „dostaly zabrat“. Testovalo se, co vydrží

  • 170
Obě české jaderné elektrárny prošly nejdůkladnějšími prověrkami bezpečnosti za dobu své existence. Inspektoři při nich simulovali i ty nejnemožnější situace. A našli mezery. Elektrárny teď svou ochranu musí ještě zvýšit.

Testy bezpečnosti elektrárny podstoupily po havárii v japonské Fukušimě. Tam se ukázalo, že odborníci riziko podcenili. Ochranná hráz tamní jaderné elektrárny byla šest metrů vysoká. Teoreticky to na případné tsunami mělo stačit. Jenže loni 11. března se přihnala vlna vysoká deset metrů (vše o katastrofě čtěte zde).

Čemu atomová elektrárna odolá a čemu už neČtěte ve středu, 29. 2.

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

"I proto jsme při testování bezpečnosti našich elektráren popustili hodně uzdu fantazii a simulovali klimatické, seizmické či jiné krizové situace, které by v Česku neměly nikdy nastat. Tyto extrémy jsou poučením z Fukušimy," říká ředitelka Úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Příroda nebo teroristé mohou prý překvapit a je důležité to brát v úvahu.

Testující komisaři například zkusili, zda by náhradní zdroje energie (dieselagregáty i zásoby nafty na tři dny) vydržely arktické mrazy -45 °C. Byť je pravděpodobnost takových teplot podle meteorologa Petra Dvořáka asi 1 : 200. Nebo "simulovali" zemětřesení o takové intenzitě, které se v Česku (teoreticky) nemůže vyskytnout.

Drobné nedostatky v bezpečnosti budou elektrárny muset rychle zaplnit. Patří mezi ně například to, že v případě totálního výpadku elektřiny by nebylo čím dobíjet akumulátory vysílaček. To napraví kuriózní záložní zdroj: bicykl s dynamem.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video