Ampule zmobilizovaly chemickou jednotku

  • 1
Borovy - Balon nesoucí ampule s podezřelou látkou se ve čtvrtek objevil u obce Borovy na Klatovsku a zmobilizoval policisty i speciální hasičskou chemickou jednotku z Plzně. "Nález oznámil starosta obce. Balon ležel na poli u cesty. Nejprve jsme si ověřili u našich meteorologů, zda to není jejich sonda. Ale oni nic takového nepotvrdili. Proto jsme učinili veškerá bezpečnostní opatření," sdělil náměstek klatovského policejního ředitele Karel Fořt.

Jeho lidé pak neprodyšně uzavřeli okolí. Hasiči ve speciálních protichemických oblecích odebrali vzorek neznámé látkou.

"Přistupovali jsme k tomu s největší opatrností. Vzorek jsme předali ke zkoumání do laboratoří klatovské okresní hygienické stanice," sdělil velitel hasičské jednotky Michal Novák.

Mezitím policisté kontaktovali německé meteorology, kteří potvrdili, že balon vypustili oni.

"Trubičky obsahovaly fluorescenční látku. Po této informaci jsme zrušili bezpečnostní opatření," řekl Fořt. Dodal, že policisté už v minulosti řešili několik případů spadlých meteorologických balonů.

"Lidé na ně upozorňují  jako na neznámý podezřelý předmět. Dnes jsou navíc kvůli teroristickému útoku na mrakodrapy v New Yorku a následné odvetě v Afghánistánu všichni mnohem ostražitější a podezřívavější," prohlásil policejní důstojník.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video