Omluva Stanislava Grosse

Vážení spoluobčané,

politický a mediální neklid posledních týdnů mne přivedl k rozhodnutí obrátit se na vás přímo a osobně. Nechci dopustit, aby se období tohoto neklidu nadále prodlužovalo. Nejprve mi však dovolte, abych se vyjádřil k některým záležitostem, které se týkají mne přímo, a chtěl bych se Vám omluvit za vysvětlování svých osobních záležitostí, která mohla v některých případech působit zmatečně.

Musím se přiznat, že jsem necítil zprvu ochotu vysvětlovat záležitosti, které jsem mylně považoval za soukromé. A za toto se omlouvám a omlouvám se i za to, že jsem tím zavdal příčinu k určitým politickým půtkám a šarvátkám, které sice byly možná zneužity, ale prvotní příčina byla v tomto mém přístupu. 

Tato epizoda by nás měla vést k zamyšlení nad fungováním naší demokracie a já jsem pro sebe udělal dva závěry. Je jisté, že výkon funkce předsedy vlády je zavazující a je zavazující nejen pro mne, ale i pro celou mou rodinu, a proto jsme se rozhodli, že má manželka ukončí své podnikatelské aktivity a veškeré své závazky. Na druhé straně ta debata, která vyvstala v posledních týdnech, tak si myslím, že by nás měla vést k zamyšlení nad fungováním mechanismů, které se týkají majetkových poměrů vysokých funkcionářů a politiků, protože některé otázky znehodnocují naši demokracii a je zapotřebí vytvořit mechanismy, které by tomuto bránily. Proto jsem se rozhodl předložit parlamentu v nejbližší době návrh zákona, který by maximálně zprůhlednil tyto záležitosti a jsem osobně připraven vytvořit tomuto maximální podmínky, které by v diskusi s mými politickými partnery z různých politických stran vytvořily průchodnost takovémuto mechanismu.

Chtěl bych však v této chvíli také varovat před politickými čachry všeho druhu. Chtěl bych také varovat před zneužíváním situace a před tím, abychom podlehli různým populistickým pokušením. Česká republika v současné době stojí před mnoha výzvami a je před námi mnoho úkolů. Celá Evropská unie a také tedy Česká republika v tuto dobu svádí zápas o to, abychom obstáli v poměrně náročné globální konkurenci. Evropská unie má poměrně malý hospodářský růst na rozdíl od České republiky a přesto v tomto zápase odvádí obrovský kus práce a myslím si, že Česká republika má na to spolu se všemi našimi spoluobčany, aby v tomto zápase také obstála.

Jde o to, jestli dokážeme vytvořit a realizovat silnou a dynamickou národní politiku, jde o to, jestli touto národní politikou dokážeme vytvořit sociální a ekonomické bohatství naší země. Já jsem připravený v nejbližší době během nadcházejícího měsíce předložit společnosti novou společenskou smlouvu, která by zajistila, že Česká republika v tomto zápase obstojí a zvítězí.

Myslím si, že bude zapotřebí, aby v ní byly obsaženy postupy k mnoha tématům, které v tuto chvíli jsou pro Českou republiku určitým limitem a které když nezvládneme, tak z dlouhodobého pohledu nemusíme obstát.

Nechci, aby se Česká republika dostala na periferii evropského a i světového dění. V kalendáři Evropské unie jsou v nadcházejícím období mnohá rozhodnutí, která zásadním způsobem ovlivní život v České republice a život každého z nás. A právě v tomto období je zapotřebí, aby vláda fungovala a plnila své povinnosti na sto procent. Máme před sebou hodně práce a za to, že vláda toto období zvládne a své úkoly splní, nesu já jako její předseda plnou odpovědnost. A chci také v tuto chvíli říci, že očekávám od všech členů vlády, že svých odpovědností a povinností dostojí, a pokud někdo tyto výzvy přijmout nechce, tak ať raději odejde.
 
Děkuji Vám za pozornost.

Zdroj: ČTK