Podmínky pro členy Ztohoven platí, odvolání Hradu soud zamítl

  • 131
Městský soud v Praze ve středu potvrdil půlroční podmínky pro dva muže ze skupiny Ztohoven, kteří v září před dvěma lety vyvěsili trenýrky nad Pražským hradem. Odvolání žalobce i Hradu zamítl. Recesisté trenkami protestovali proti výkonu prezidentské funkce v podání Miloše Zemana.

Recesistickou akci nejprve Obvodní soud pro Prahu 1 ohodnotil jako možný přestupek, po zásahu nadřízeného soudu pak mužům letos v dubnu uložil půlroční podmíněné tresty. 

Obžalovaní kromě toho budou muset uhradit škodu přesahující 63 tisíc korun - přes 55 000 korun za poškozenou střechu a přestřižené lanko u stožáru a 8 400 korun zaplatí za ukradenou standartu.

Městský soud s rozsudkem nižší instance souhlasil. Předsedkyně senátu Eva Brázdilová označila podmíněné tresty za přiměřené. „Trest vystihuje závažnost toho jednání, tu motivaci a vše, co k tomu přispělo. Považujeme ho za dostačující,“ uvedla.

Hrad chtěl vyšší odškodné

Proti verdiktu obvodního soudu z letošního dubna se odvolal státní zástupce i právník Hradu Marek Nespala. Nespala nesouhlasil s odhadem znalce, který standartu ocenil na 8 400 korun. „Znalec se neseznámil se všemi rozhodujícími skutečnosti, třeba jak dlouho tam standarta visela,“ kritizoval advokát. 

Trval na tom, aby obžalovaní zaplatili její plnou cenu, která i spolu s poškozením střechy podle něj dosahuje 88 tisíc. Požadoval i uhradit nemajetkovou újmu 310 tisíc korun. 

Členové Ztohoven se tehdy neodvolali. Jejich obhájce Michal Pokorný navrhl odvolání ostatních zamítnout jako nedůvodná. Ve středu tak mohl být spokojený, když Městský soud v Praze jeho návrhu vyhověl.

Soudkyně Brázdilová uvedla, že standarta byla dva roky stará, vzhledem k tomu i opotřebovaná přírodními vlivy. Neviděla proto důvod zpochybňovat názor znalce.

Pokud poškozená strana, tedy Správa Pražského hradu, požaduje další odškodnění, má se obrátit na občanskoprávní řízení. Podle soudkyně k satisfakci došlo i medializací případu, díky níž se široká veřejnost o potrestání pachatelů dozvěděla. Soud odmítl i návrh státního zástupce, který požadoval pro každého z obžalovaných navíc trest deset tisíc korun.

„My, co do základů, jsme spokojeni, protože jak říkala paní předsedkyně, ta nemateriální újma vzniklá České republice byla odčiněna i díky vám, médiím,“ řekl reportérům Nespala po vyhlášení verdiktu, který je pravomocný.

Členové Ztohoven Matěj Hájek a David Hons ke středečnímu jednání nedorazili. Třetí účastník akce Filip Crhák letos v létě tragicky zahynul po nehodě na motorce.

Trojice v září 2015 v převleku za kominíky a dělníka vylezla po lešení na střechu Pražského hradu, kde vyměnila prezidentskou standartu za červené trenýrky. Standartu pak zabalili a hodili ze střechy. Později skupina oznámila, že vlajku rozstříhala a rozdala občanům České republiky.

20. září 2015


Video