Krádež bronzu v Terezíně -koláž

Krádež bronzu v Terezíně -koláž | foto: iDNES.cz

Zloděj z Terezína je ve vazbě, pomohla ho odhalit závist konkurentů

  • 520
Na stopu Miroslava Daňa přivedla policisty konkurenční parta sběračů kovů. MF DNES to prozradil zdroj obeznámený s vyšetřováním. Kriminalistům měli sběrači kovů prozradit nejen zloděje, ale i to, kde bronzové destičky skončily. Soud odpoledne poslal Daňa do vazby.

Informátoři měli podle důvěrných informací také údajně zájem o terezínský bronz, jenže skupina kolem Miroslava Daňa je předběhla.

Bronzové jmenovky zloděj vypáčil z náhrobků, rozbil na malé kousky a prodal ve sběrně, která je od Terezína vzdálená 53 kilometrů. Zřejmě je odvezl obviněný Miroslav Daňo z Mostu svojí stříbrnou felicií combi. Také tento osobní vůz policie ve středu v noci zajistila. Důkladná prohlídka Daňovy felicie by mohla přinést důkaz, že právě v ní s někým dalším bronz odvážel.

Podle policie totiž Daňo nekradl sám, ale byl zřejmě členem větší organizované skupiny zlodějů. "K této možnosti ale policie v současné době nebude podávat žádné informace, neboť by to mohlo narušit probíhající vyšetřování," řekla mluvčí litoměřické policie Alena Romová. Kriminalisté však údajně znají i jména dalších pachatelů, jejich dopadení je tak podle nich jen otázkou času.

Litoměřický soud zatím rozhodl, že Miroslav Daňo musí do vazby. " Návrh na vzetí do vazby jsme podávali, protože hrozilo nebezpečí, že by pokračoval v trestné činnosti," řekl litoměřický státní zástupce Zdeněk Hammer.

Majitel sběrny si najal ochranku
Poté, kdy vyšlo najevo, že se kradené cedulky našly v malé nenápadné výkupně v Nehasicích, si její majitel Tomáš Zutis najal ochranku, která nikoho do areálu nepouští. - na záběry z jednání s ochrankou se podívejte zde

České televizi majitel nehasické sběrny Tomáš Zutis začal tvrdit, že neměl v úmyslu destičky vykoupit. Prodávající podle něho vystupovali jako zástupci firmy, která opravuje hřbitovy. Protože neměli doklady, vyplatil jim prý jen zálohu.

Pokud by se kriminalistům podařilo prokázat, že majitel sběrny nebo její obsluha vědomě vykoupili kradený bronz, mohli by být obviněni z podílnictví, za což hrozí až dva roky za mřížemi.

Nové destičky se již vyrábějí
Skupina restaurátorů a sochařů již vyrábí nové destičky. Ty již nebudou kovové, ale z pryskyřičné hmoty, která už nebude lákat další zloděje. Do pryskyřice se přimíchává bronzový prášek, aby byly jmenovky k nerozeznání od těch původních. Náhrobky by měly být opravené do 18. května, kdy proběhne v Terezíně tradiční tryzna.

Vedení Památníku Terezín nyní pracuje také na tom, jak areál před nájezdy zlodějů zabezpečit. Vybírá proto firmu, která zde namontuje kamery. Přes víkend areál hlídala policie, od pondělí střeží hřbitov bezpečnostní agentura.

, ,

Video