Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Zavraždila milence, dostala sedm let. Navedla mě televize, tvrdí

  • 6
Na sedm let do vězení poslal soud za vraždu šestatřicetiletou Žanetu Vylíčilovou z Valašského Meziříčí. Kromě toho jí uložil ještě ambulantní psychiatrické léčení. Ženě přitom hrozilo až 15 let za mřížemi.

Žena, která má psychické problémy kvůli paranoidní schizofrenii, loni na podzim ve Valašském Meziříčí ranou nožem do hrudi zabila svého o pět let staršího známého, se kterým udržovala občasný milostný vztah. Po činu sama zavolala policii a doznala se. Později ale tvrdila, že si na vraždu nevzpomíná. (o vraždě si více přečtěte zde)

Vylíčilová muže bodla v noci na pondělí 9. listopadu v pokoji nad restaurací Orion v ulici Na Vyhlídce, který si pronajímal a kde jej příležitostně navštěvovala. Zřejmě po předchozí hádce zaútočila kuchyňským nožem.

Když se muž bránil, pořezala jej na rukou a poté jej silně bodla do hrudi. Nůž zasáhl plíci a srdce. Napadený zemřel bezprostředně poté.

Vylíčilová se u olomouckého krajského soudu hájila tím, že v důsledku choroby mívá výpadky paměti a trpí halucinacemi, což se jí údajně stalo i toho dne. Hovořili k ní prý lidé z televize a měla pocit, že se jí muž chystá ublížit.

Znalci: žena svou chorobu zveličuje

Podle znalců z oboru psychologie a psychiatrie ale musela vědět, co dělá, i přes sníženou schopnost se ovládat a osobnostní poruchu.

Znalci před soudem také uvedli, že Vylíčilová má snahu příznaky své choroby zveličovat. Bývá také depresivní, popudlivá, agresivní a přehnaně reaguje na některé podněty. Její obhájkyně Jana Přikrylová posudek psychiatra zpochybnila a žádala nový, soud jí ale nevyhověl.

"Posudky působí na senát takovým způsobem, že nemá pochybnosti o závěrech vyšetření znalců," řekl soudce Eduard Ondrášek. Podle něj sice měla nemoc na jednání Vylíčilové vliv, nebyl ale takový, aby mohla být prohlášena za nepříčetnou. "Nic nesvědčí o tom, že paní obžalovaná takto jednala pod dojmem nějakých bludů," doplnil soudce.


Video