Šéfové Inspekce ministra vnitra údajně šikanovali podřízeného. Ilustrační foto

Šéfové Inspekce ministra vnitra údajně šikanovali podřízeného. Ilustrační foto | foto: Radek Miča, MF DNES

Žalobce zpochybnil šikanu na ministerstvu vnitra

  • 2
Státní zástupce od července stíhá bývalé šéfy vedení Inspekce ministra vnitra. Mikuláše Tomina a jeho zástupce Leo Salveta viní z šikany podřízeného, kterému údajně svévolně ztěžovali výkon služby. Sám žalobce ale tvrdí, že by stíhání podle něj mělo být zastaveno.

V případě, který státní zástupce Michal Zachystal zahájil na pokyn nadřízené instituce a nyní chce jeho zastavení, hrozí obviněným pro trestný čin porušování práv a chráněných zájmů vojáků až tři roky vězení.

Stíhání bývalých šéfů inspekce odstartovalo trestní oznámení jejich podřízeného, který si stěžoval na to, jak se k němu nadřízení v roce 2001 zachovali.

Uvedl, že mu Tomin se Salvetem svévolně ztěžovali výkon služby. Podle obvinění vypracovali na podřízeného tendenční negativní pracovní posudek. "Předtím byl muž přeložen k výkonu funkce do Liberce," upřesnil státní zástupce.

I jeho nadřízený v Liberci ho ale ohodnotil negativně. "Potvrdil obsah hodnocení, které na poškozeného vypracovali šéfové inspekce," řekl státní zástupce. "Já osobně se domnívám, že by stíhání obviněných mělo být zastaveno," dodal Zachystal s tím, že podle něj nebyl spáchán trestný čin.

O stanovisko k případu proto požádal nadřízené žalobce. Právní názor pražského městského a také vrchního státního zastupitelství je podle mluvčího městských žalobců Martina Omelky shodný. "Stíhání by mělo být zastaveno," potvrdil mluvčí.

Tomin stál v čele Inspekce ministra vnitra téměř šest let. Ve funkci skončil k 31. květnu 2004, v době, kdy byl ministrem expremiér Stanislav Gross. Pak odešel pracovat jako styčný důstojník na Slovensko, ve funkci ředitele inspekce jej nahradil Miroslav Borník.

Krátce po Tominovi opustil funkci náměstka šéfa inspekce i Salvet, jeho novým působištěm se stala střední policejní škola.

,

Video