Biovak záchranářů

Biovak záchranářů | foto: Marcel Ottavivani

Záchranáři převáželi pacientku v izolačním biovaku, hrozila infekce

  • 13
Záchranáři z Českých Budějovic převáželi ve speciálním izolačním biovaku pacientku, která může mít některou z vysoce nakažlivých tropických nemocí. Z jejího bytu ji odvezli na infekční oddělení českobudějovické nemocnice. Na jihu Čech tak poprvé zasahoval speciální "biohazard team".

Jedenašedesátiletá žena, která žije na Pražském předměstí, se nedávno vrátila z cesty po tropických zemích. A teď má zdravotní potíže.

"Pacientka strávila tři týdny v zahraničí včetně rizikových oblastí, mimo jiné v Kuvajtu a v Indonésii, na ostrovech Jáva a Borneo. V posledních dvou dnech měla zdravotní problémy - teplota, průjmy, zimnice a kožní vyrážka. To může ukazovat na infekční onemocnění," uvedl František Kotrba z krajské hygienické stanice.

U převozu, který řídila krajská hygienická stanice, asistovali hasiči a policisté. Žena žije v bytě sama, takže specialisté nemuseli nikoho z rodiny izolovat. Bylo však nutné preventivně dezinfikovat společné prostory domu, kde pacientka bydlela.

Vzorky ženiny krve nyní analyzují odborníci v pražském Zdravotním ústavu a výsledky hygienici očekávají dnes.

"Při převozu jsme si poprvé naostro vyzkoušeli takzvaný biohazard team, který je složený pro takový zásah, kdy se vyskytnou vysoce nebezpečné nákazy. Po celou dobu byla pacientka ve stabilizovaném stavu, nejevila známky toho, že by byla v ohrožení života," podotkl včera odpoledne ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

. "Nakažlivá nemoc" byla jen běžným onemocněním

Pacientka zřejmě nemá žádnou nebezpečnou tropickou nákazu. Laboratorní vyšetření prokázala běžné virové onemocnění.

"Pacientka je zcela stabilizována, klinický průběh neodpovídá v současné době žádnému vážnějšímu infekčnímu onemocnění. Dále probíhají některá další vyšetření, která trvají i několik dní. Pacientka po tuto dobu bude i nadále hospitalizována na infekčním oddělení v patřičném ochranném režimu," řekl ředitel nemocnice Břetislav Shon.

,

Video