Jana Revayová u soudu

Jana Revayová u soudu - Sedmadvacetiletá Jana Revayová, kterou krajský soud poslal za vraždu dítěte na čtyři roky do vězení. (2. května 2005) | foto: Monika Tomášková, MF DNES

Za vraždu dítěte dostala matka 4 roky

  • 34
Loni v září otřásla obyvateli Znojma násilná smrt novorozence na parkovišti před nemocnicí, nyní za ni padl trest. Senát krajského soudu poslal sedmadvacetiletou Evu Revayovou na čtyři roky za mříže. Přijala to pokorně. "Svoji bolest si ponesu v duši celý život," řekla u soudu.

"Obžalované své těhotenství tajila a na porod se nechystala. Je vinna, že ihned po porodu uhodila týlem hlavičky dítěte o tvrdý předmět, pravděpodobně o obrubník. Tím mu způsobila smrtelné poranění mozku," odůvodnil rozsudek předseda senátu Vlastimír Čech.

Tragédie se odehrála loni začátkem září. - více zde

Absurdní a zdánlivě nepochopitelný čin absolventky střední pedagogické školy, která žila ve spokojeném manželství, senátu pomohli vysvětlit znalci z oboru psychiatrie a psychologie. Odborníci u matky zjistili závažnou duševní poruchu a současně rozrušení porodem.

Vzhledem k podstatně snížené příčetnosti v době činu posoudil senát jednání pachatelky podle mírnějšího paragrafu, a sice jako vraždu novorozeného dítěte matkou, kde je maximální sazba osm let. Na úrodnou půdu padla argumentace obhájkyně Jany Jakoubkové, která označila případ za lidskou tragédii a obžalovanou za nešťastnou bytost.

"Eva Revayová za závažnou duševní poruchu nemůže, na jejím rozvinutí se podepsala deprivace z rodiny, zejména sexuální zneužívání ze strany otčíma a dědečka," uvedla obhájkyně a poukázala na altruismus a lásku k dětem, kterou u pachatelky znalci zaznamenali.

Obžalovaná žila u manželových rodičů v Derflicích, těhotenství se jí podařilo utajit i před vlastním mužem. Nic mu neřekla, ani když se loni 6. září ohlásily bolesti. Manžel ji tehdy odvezl do nemocnice a zatímco se sháněl po vozíku, porodila chlapce.

Lékařům v nemocnici, kde se vzápětí nechala ošetřit, tvrdila, že zřejmě potratila. Ti ale zmobilizovali policii, která nad ránem ve křoví u parkoviště mrtvé dítě našla.

"Najednou jsem měla v rukou takovou kuličku v bláně, nějak jsem to odhodila, ale pak už si nic nepamatuji," líčila Revayová pohnutým hlasem soudu kritické okamžiky. Znalec psychiatr potvrdil, že vlivem fyzických a psychických útrap u ženy skutečně nastal přechodný výpadek paměti.

Verdikt přijala Eva Revayová pokorně. "Cítím vinu, ale mé dítě zabila moje nemoc. Svoji bolest si ponesu v duši celý život," řekla před vynesením rozsudku.

Státní zástupkyně Vladimíra Novotná však prosazovala přísnější trest a na místě se odvolala.

,

Video