Malého Nikolase někdo déle týral. Ilustrační foto

Malého Nikolase někdo déle týral. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Za utýrání ročního syna dostala žena jedenáct let

  • 14
Jedenáct let vězení vyměřil soud třiadvacetileté Lucii Žigové z Ostravy. Podle rozsudku loni v červenci utýrala svého ročního syna Nikolase.

Rozsudek ještě není pravomocný. Žigová si po jeho vynesení ponechala lhůtu na rozmyšlenou. Státní zástupce, který v obžalobě uvedl, že žena syna loni 3. července kopala a šlapala mu po břichu, se rozhodl stejně.

Malý Nikolas měl natržená střeva a několik zlomených žeber. Lékaři později zjistili, že chlapeček byl týrán v posledních dnech života častěji.

Matka u soudu popírala, že dítěti nějak ubližovala. "Je mi líto, že umřel," uvedla během jednoho výslechu.

Její výpovědi o tom, co se stalo, se několikrát měnily. Nejprve tvrdila, že syna přinesla do ordinace zdravotního střediska poté, co mu zaskočil kousek koblihy, kterou ho krmila. Později vypověděla, že dítě jen nohou šimrala na bříšku a nedokáže si vysvětlit, jak ke zraněním přišlo.

O něco později zase řekla, že starší dcera kolem chlapečka ležícího na podlaze běžela, zakopla a kolenem dopadla na jeho břicho.

Matka popřela odpovědnost za týrání
Soud jejím verzím ale neuvěřil. Naopak ji uznal vinnou z ublížení na zdraví s následkem smrti a týrání svěřené osoby. Po smrti Nikolase vyšlo najevo, v jakých podmínkách žil.

Kriminalistům se nepodařilo přesně zjistit, kdo jej týral, ale několik týdnů měl zlomenou ruku a další poranění. Matka přesto nevyhledala lékařskou pomoc.

Podle Žigové mohl syna týrat její druh a otec chlapečka. Ten před soudem odmítl vypovídat.

Nikolas se páru narodil v době, kdy řešil partnerskou krizi a rozešel se. Žigová se proto rozhodla dát dítě do kojeneckého ústavu a souhlasila s případnou adopcí.

O tři měsíce později se s druhem usmířila, souhlas s adopcí stáhla a dítě si vzala domů, kde ve společné domácnosti žila s jeho otcem a dcerou z předchozího vztahu.

,

Video