Za únos ze zámku šli Ukrajinci před soud

  • 2
Čtyři Ukrajince, kteří měli loni v květnu unést osmiletou dceru majitele zámku v Kupařovicích, přivedla v pondělí vězeňská služba před soud. Hlídalo je šest členů eskorty, před soudní síní hlídkoval další se psem. K líčení přijela i matka jednoho z nich, při projednávání únosu plakala.

Čtyři Ukrajinci pracovali v Česku jako stavební dělníci. Loni v květnu se ještě se svým pátým kumpánem, který ihned po únosu uprchl na Ukrajinu, domluvili, že unesou osmiletou Kristýnu z Kupařovického zámku na Brněnsku.

Zámek vlastní dívčin otec, obchodník s klenoty. "Koupili auto VAZ, oranžové vesty a helmy," četla z obžaloby státní zástupkyně Drahomíra Novotná.

"Čekali na pokyn, kdy dívka přijede se svým řidičem k zámku. Řidiči pak přiložili k hlavě revolver, sedli si k němu do auta a dívku i s řidičem odvezli."

Řidiče spoutali a nechali ho v autě u Němčiček. Dívce dali na hlavu pytel a odvezli ji k obci Silůvky. "Tam postavili stan, dívku do něj dali a zavolali jejímu otci. Řekli mu, že unesli jeho dceru. Vyhrožovali, že pokud nesežene pět milionů korun, uříznou dívce hlavu a pošlou ji na zámek," pokračovala Novotná. - podrobnosti zde

Majitel zámku však neměl tolik peněz pohromadě a tak Ukrajinci ze svého plánu ustoupili. Dívenku nechali ve stanu a odjeli. Osmiletá Kristýna druhý den ze stanu vylezla a vydala se k nejbližšímu stavení.

Čtveřici obžalovaných hrozí až dvanáct let za mřížemi.

Čtyři Ukrajinci čelí u soudu obžalobě z únosu osmileté dcery brněnského podnikatele. Hrozí jim dvanáct let vězení. (15. března 2004)


Video