Za ubití prahem osmnáct let, potvrdil soud

  • 4
Výjimečný osmnáctiletý trest za vraždu potvrdil osmadvacetiletému Stanislavu Krátkému z Klatovska Vrchní soud v Praze. Několikrát trestaný muž ubil v lednu prahem od dveří svého spícího známého z Blatné na Strakonicku. Pak ho doma okradl. Stejný verdikt vynesl už v srpnu soud v Českých Budějovicích.

Výjimečný trest uložil českobudějovický krajský soud pro vysokou společenskou nebezpečnost pachatele. Jako polehčující okolnost uznal jeho doznání. Vrchní soud se s výrokem nižší instance ztotožnil.

"Shledali jsme u obžalovaného zatvrzelost a cynické jednání. Vzal člověku život jenom pro to, aby mohl jezdit taxíkem a koupit si dva páry bot," připomněla v srpnu budějovická soudkyně Vladimíra Hájková.

Krátký sice při první výpovědi policistům přiznal, že známého chtěl okrást, v další výpovědi ale na svou žádost poukázal na to, že je narkoman a půl hodiny před vraždou si píchl pervitin.

"Nevím, co mě to popadlo. Něco mě zvedlo ze židle, vzal jsem prážek a praštil Víťu do hlavy. Potom ještě několikrát," říkal Krátký u krajského soudu. Z bytu nato vzal mobil, peněženku s kreditní kartou a video.

Předsedkyně senátu Hájková zároveň poukázala na podlost vraždy. Krátký zabíjel ve spánku známého, který měl fyzické předpoklady se úspěšně bránit. Byl vycvičený voják mise v Kosovu.

, ,

Video