Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Michal Klíma, MAFRA

Za nehodu vlaku u Vraňan uložil soud výpravčímu podmínku

  • 3
Za srážku vlaku s osobním autem u Vraňan dnes Krajský soud v Praze uložil bývalému výpravčímu Ladislavu Tomkovi tříletý podmíněný trest. Informovala o tom televize Prima. Tomek před dvěma roky zastavil provoz na špatné trati. Kvůli jeho chybě pak rychlík narazil na trati do auta.

Nehoda se stala předloni 19. března večer. Na přejezdu mezi Cítovem a Vraňany zůstal zaklíněný osobní vůz. Hlášení o této události podal výpravčímu operační důstojník policie, Tomek však zastavil provoz na jiné trati. Do auta poté narazil rychlík, který vykolejil. Dva lidé byli zraněni.

Při nehodě vznikla škoda 20 milionů. Později policie zjistila, že šlo o fingovanou nehodu a pokus o pojistný podvod. Tři viníky již krajský soud potrestal.

Mělnický soud Tomka nejprve v létě loňského roku obžaloby zprostil, státní zástupkyně se však odvolala. Krajský soud následně rozsudek zrušil a vrátil do Mělníka. Okresní soud v Mělníku pak v prosinci loňského roku návrhu státní zástupkyně vyhověl a za trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti muže potrestal dvouletým trestem vězení s podmíněným odkladem na tři roky.

Zároveň mu zakázal na tři roky vykonávat funkci výpravčího. Tomek se proti verdiktu odvolal, ale pražský krajský soud dnes rozhodnutí mělnického soudu potvrdil.

,

Video