Hledaný pacient Psychiatrické léčebny v Kosmonosích Roman Gábor

Hledaný pacient Psychiatrické léčebny v Kosmonosích Roman Gábor | foto: Policie ČR

Z léčebny v Kosmonosích utekl další deviant

  • 129
Z psychiatrické léčebny v Kosmonosích na Mladoboleslavsku utekl během krátké doby druhý nebezpečný pacient. Policie pátrá po čtyřiatřicetiletém Romanu Gáborovi, který se zodpovídal ze znásilnění třináctileté neteře. Soud stíhání zastavil, ale nařídil muži ústavní léčbu.

Gábor utekl v půlce srpna poté, co urazil dva zámky.

Uprchlík je 160 centimetrů vysoký a má štíhlou postavu. V době útěku měl na sobě tmavomodré tepláky, šedomodrý svetr a modré sportovní boty. Podle policie by se mohl prokazovat občanským průkazem na jméno František Kolář.

"Toto je taková série. Jinak jsou útěky výjimečné. Oni také chtějí být mediální hvězdy a navzájem se inspirují, takže je možné, že nějaký pacient ještě uprchne," řekla iDNES ředitelka Psychiatrické léčebny Kosmonosy Dana Kolářová.

Gábor se před soudem zodpovídal z toho, že v roce 1993 znásilnil svou neteř. K pohlavnímu styku ji měl přinutit na louce u Jablonného v Podještědí. Násilník dívku svlékl a surově znásilnil. Nezastavil ho ani její křik a zoufalá snaha vyprostit se.

Dívka se doma nesvěřila. O další pohlavní styk se Gábor podle obžaloby pokusil v říjnu 1996 v bytě, kde žila dívčina početná rodina. Tentokrát však zůstalo jen u pokusu, protože ho přistihla její matka.

Gábor byl odsouzen za znásilnění už dříve, z vězení se vrátil v roce 1990. Tentokrát ho soud za mříže nedostal. Případ po Gáborově odvolání dvakrát vrátil a nakonec odložil. V roce 1999 muži nařídil ochrannou ústavní léčbu.

Soudce Jaroslav Hrabálek, který měl Gáborův případ na starosti, je nyní na dovolené. Není proto možné zjistit, proč soud neposlal muže do vězení. Pracovnice trestní kanceláře potvrdila, že trestní řízení bylo zastaveno v listopadu 1999.

O měsíc později mu byla pravomocně nařízena léčba.

Další uprchlík je už zpátky v ústavu
Z psychiatrické léčebny v Kosmonosích v srpnu utekl také sexuální deviant Roman Fron. Z ústavu se pokusil dostat hned dvakrát. V noci ze 4. na 5. srpna na záchodě oddělení roztáhl mříže, kterými se protáhl. Do Kosmonos ho policie vrátila 11. srpna.

Následujícího dne odpoledne pacient trpící patologickou sexuální agresivitou znovu zmizel. Informaci o útěku odvysílala televize. Necelé dvě hodiny poté dostali kladenští strážníci informaci, že se v jednom z domů v Rozdělově zdržuje muž, po kterém bylo vyhlášeno pátrání. Policisté ho zajistili a odvezli zpět do psychiatrické léčebny.

Fronovi hrozí za útěk z léčebny až šest měsíců vězení. Muž byl velmi nebezpečný, protože v době útěku přestal brát léky.

Pro ty, kterým byla ústavní léčba soudem nařízena, mají Kosmonosy speciální oddělení, ale zostřenou ostrahu prý ne. "Mříže samozřejmě máme. Toto ale není vězení, je to zdravotnické zařízení," vysvětlila ředitelka léčebny Kolářová.

,

Video