Jaroslav Švihlík

Jaroslav Švihlík, kterého obžaloba viní z toho, že před čtyřmi roky patřil k organizátorům neonacistického koncertu v Senohrabech. ( 17. června 2005) | foto: ČTK

Výměna žalobců odročila proces

Střídání žalobců oddálilo konec případu skinheadského koncertu z jara 2001 v Senohrabech. Soud pro Prahu-východ proces odročil na žádost státního zástupce. Ten totiž obžalobu o 1300 stranách nezpracovával a detailně ji nezná. Na předchozí líčení chodil jeho kolega.

Obžaloba viní třiadvacetiletého kuchaře Jaroslava Švihlíka a Martina Franka z propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod  člověka a za podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Podle žalobce zorganizovali před čtyřmi lety neonacistický koncert v senohrabské restauraci. Zajistili i autobusy pro jeho účastníky. Na produkci se sjely čtyři stovky lidí z Čech, Slovenska, Polska i Německa.

Kvůli senohrabskému koncertu si policie tehdy vysloužila ostrou kritiku: těžkooděnci sice obklíčili hostinec, kde měla vystoupit třeba skupina Juden Mord, ale proti skinům nezasáhli. Neměli prý důkazy, že se v sále děje něco protizákonného. - více zde

"Mělo jít o nějaký rockový koncert, dostala jsem objednávku na padesát sudů piva, asi sto gulášů. Většinou jsem byla v kuchyni a jen jsem jim půjčovala ubrusy, aby zakryli okna," popsala soudu jedna ze svědkyň.

Samosoudkyně Daniela Dubná zamítla požadavek obhajoby, aby byli vyslechnuti i další svědkové. Franek odmítl vypovídat, aby mu nehrozilo rozšíření obžaloby.

,

Video