Zraněného muže převezla záchranná služba do nemocnice.

Zraněného muže převezla záchranná služba do nemocnice. | foto: Profimedia.cz

Výbuch popálil pracovníka v areálu jaderného ústavu v Řeži

  • 19
Zdravotníci zasahovali u pracovního úrazu v areálu Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Šestadvacetiletý muž tam likvidoval sodík etanolem. Látky explodovaly a tlaková vlna způsobila muži popáleniny prvního stupně na obličeji a levé ruce, uvedla mluvčí středočeské záchranky Nina Šeblová.

Zraněného muže nejdřív ošetřil místní lékař, který nezjistil žádné poškození zraku. Záchranáři poté zraněného odvezli na popáleninové oddělení vinohradské nemocnice v Praze.

Podle ředitele Ústavu jaderného výzkumu Františka Pazdery se neštěstí stalo v laboratoři Ústavu anorganické chemie. Výbuch neohrozil bezpečnost v okolí zařízení.

"Tento ústav se podobně jako Ústav jaderné fyziky nachází v areálu naší společnosti, ale nemá s Ústavem jaderného výzkumu nic společného," řekl Pazdera.

V laboratoři po výbuchu nenastal požár, exploze nezpůsobila žádné škody.

Reaktor v Řeži je používán především pro výzkum změn vlastností materiálů vystavených působení záření, vysokého tlaku a tepla. Využití má ale také v lékařství, pro které produkuje radiofarmaka a je zdrojem pro neutronovou záchytovou terapii.

Výzkumný reaktor LVR-15 není jediným zařízením tohoto typu v Česku. Přímo v Řeži se nachází ještě lehkovodní reaktor nulového výkonu LR-0., který slouží zejména pro výzkum procesů v aktivních zónách energetických reaktorů.

,
Témata: Reaktor, Řež, výbuch

Video