Všichni čtyři útočníci jsou v celách

  • 70
Policisté dopadli kompletní čtveřici útočníků, která v pátek nad ránem napadla policejní hlídku. Tři podezřelí byli vypátráni v Plzni, posledního kriminalisté našli v Mariánských Lázních. Ještě však zbývá najít pistoli, kterou útočníci ukradli jednomu z napadených. U žádného ze zadržených nebyla.

Třiadvacetiletý muž z Rokycanska a jeho pětadvacetiletý kumpán z Města Touškova byli zadrženi ještě v pátek večer v Plzni. Tam vypátrali kriminalisté i třetího podezřelého. Čtvrtý mladík byl zatčen v sobotu pozdě odpoledne v Mariánských Lázních.

"Zadržení byli obviněni z trestných činů útoku na veřejného činitele a vydírání. Po posledním podezřelém policisté intenzivně pátrají," řekl odpoledne západočeský policejní mluvčí Jiří Soukup.

Stejné obvinění čeká i na posledního ze čtveřice zadržených.

Zbraň se střelivem, kterou násilníci jednomu z napadených policistů ukradli, se zatím najít nepodařilo. Policisté přepokládali, že jí má poslední prchající podezřelý. Ani u něj však zbraň nebyla. 

Čtveřice je kromě útoku na policisty podezřelá i z majetkové trestné činnosti.

Mladíci přepadli a zkopali policisty
Zmlácený policista a ukradená služební pistole s patnácti náboji. Tak v pátek k ránu skončila policejní kontrola v Městě Touškově na Plzeňsku. Hlídka narazila na zlodějskou partu, která zaútočila, když hrozilo její odhalení.

Dva policisté kolem třetí hodiny ráno spatřili favorita, který zajížděl do průjezdu jednoho z domů. Tam už stála Škoda 120 a kolem ní čtyři mladí muži.

Policisté vystoupili a chtěli po nich občanské průkazy. Dostali je. Nic nenasvědčovalo tomu, že nastanou problémy. Až do chvíle, než si šel policista obhlédnout auto zezadu.

Uviděl zřejmě kradené zboží, které hodlala parta ve dvoře vyložit. V té chvíli se muži na něj vrhli. "Dostal úder hlavou do obličeje a pak ho zasypali kopanci. Navíc mu sebrali služební zbraň. Tou namířili na druhého policistu a poručili mu, aby se nepokoušel něco podniknout," řekl šéf kriminalistů z Plzně-severu Vlastislav Fiala.

Násilníci rychle zapomněli na vyložení kontrabandu. Naskákali do aut a šlápli na plyn. Jedno z vozidel narazilo v průjezdu do zdi. Odjeli i s policejní zbraní.

"Zřejmě to byla banda zlodějů, které hodlala složit horké zboží. Začali být agresivní, když viděli, že policista jde zjišťovat, co ve voze mají naloženo," doplnil zástupce policejního ředitele Plzně-severu Václav Rous.

Policisté ihned prověřili, jestli v okolí nebyl vykraden nějaký objekt. "V noci se stala dvě vloupání, ale ta byla dost daleko od Města Touškova," dodal Rous.

Jednoho z účastníků bitky policisté dobře znali. "Bydlí v domě, kde se celý incident odehrál," řekl starosta Města Touškova Josef Fišer. Ten se před několika týdny dohodl s policisty na tom, že budou v noci častěji hlídkovat. "Po dušičkách se začalo krást na hřbitově a také z hřiště zmizely sekačky na trávu," vysvětlil.

Zmlácený policista skončil v nemocnici s podezřením na otřes mozku. Nakonec ho lékaři po ošetření propustili. Podlitiny má po celém obličeji.

Oba napadení policisté slouží na touškovském oddělení už delší dobu. Jeden osm a druhý 12 let. "Za dobu, co jsem u policie, jsem se setkal s různými útoky od agresivních lidí, ale v takto nebezpečné situaci jsem se ocitl poprvé," řekl policista, kterého útočníci ohrožovali pistolí.

Útoky na policisty jsou častější 
Útoky na strážce zákona jsou rok od roku častější. Naposledy si na mužích v uniformách zchladil žáhu starosta Kočova na Tachovsku. Minulou sobotu vyvolal v místním baru se svým kamarádem rvačku a nakonec napadl i přivolanou policejní hlídku - podrobnosti zde

Tragédií pro západočeské policisty skončilo v roce 1998 pronásledování auta, ve kterém seděl Fehim Hanuša a jeho syn Fatmir.

Jugoslávci zastavili vůz u Letkova u Plzně a vytáhli na hlídku zbraně. Zastřelili policistu Jiřího Hrubého a jeho kolegu Petra Lenárta zasáhli do ruky. Fehim Hanuša byl za to odsouzen k 25 letům žaláře, jeho syn pobude ve vězení 14 let.

,

Video