Student  čtvrtého ročníku českokrumlovské výtvarné školy Vojtěch Mach.

Student čtvrtého ročníku českokrumlovské výtvarné školy Vojtěch Mach. | foto: MF DNES

Vrchní soud zpřísnil trest za brokovnici ve školní skřínce

  • 7
Vrchní soud v Praze zpřísnil trest studentovi z Prachatic. V březnu si přinesl do školy brokovnici na soka v lásce. Za nedovolené ozbrojování byl nově odsouzen k půlročnímu vězení. Většinu si už odseděl ve vazbě. Za tři týdny tak vyjde z věznice na svobodu.

Devatenáctiletý student střední umělecké školy v Českém Krumlově Vojtěch Mach Žižka odjel 1. března domů do Prachatic, kde z uzamčené skříně odcizil bratrovi legálně drženou brokovnici a jeden náboj ráže 16. Se zbraní se vrátil do školy v Českém Krumlově. Hrozil s ní sokovi v lásce. Spolužáci ale vše nahlásili vedení školy, které přivolalo policii. - více zde

Krajský soud v Českých Budějovicích uznal studenta vinným z nedovoleného ozbrojování a přípravy vraždy. Mladík dostal dvouletou podmínku se čtyřletou zkušební dobou. - více zde

Vrchní soud Žižku uznal vinným jen z nedovoleného ozbrojování, ale vynesl nepodmíněný půlroční trest. Student podle něj sice původně staršího kamaráda Miroslava Valentu chtěl zastřelit kvůli sporu o dívku, včas si to ale rozmyslel a zbraň nepoužil.

Mladíka po vězení čeká ještě nástup do léčebny. Podle rozhodnutí soudu musí absolvovat ústavní protialkoholní a protidrogovou léčbu.

"Jsem spokojen," uvedl Žižka k verdiktu při odchodu z jednací síně.

"Jsem šťastný i za něj a jsem moc rád, že za tři týdny jde domů, to je super. Byl to můj kamarád a myslím si, že bychom určitě mohli být ještě kamarádi," řekl poškozený Miroslav Valenta, který odvolacímu řízení osobně přihlížel.

"Dodnes se tomu divím a doteď nevěřím tomu, že by mě chtěl zastřelit. Myslím si, že mě chtěl jen vystrašit. Důvodem byla jedna holka a žárlivost, která zde hrála velkou roli," dodal Valenta.

,

Video