Vraždu jsme neplánovali, tvrdí únosci

  • 7
Sedmadvacetiletý Martin Rybka a o dva roky mladší Milan Vejšický z Orlickoústecka se před soudem v Hradci Králové přiznali k loňskému únosu a vraždě vysokomýtského podnikatele Stanislava Brunclíka. Obžalovaní řekli, že smrt Brunclíka neplánovali, šlo jim o výkupné.

Oba muži přiznali, že únos podnikatele společně vymýšleli dva nebo tři měsíce. Jejich hlavním motivem byl nedostatek peněz.

"Byl jsem v těžké finanční krizi, sháněl jsem peníze na koupi bytu, vymýšleli jsme různé způsoby, jak si vydělat," řekl soudu Vejšický.

Poté si muži vyhlédli Brunclíka, sledovali jej a nedaleko místa únosu vykopali v lese jámu, ve které bylo později Brunclíkovo tělo nalezeno. Vejšický soudu řekl, že jámu kopali pro případ, kdyby unesený zemřel na následky šoku při přepadení, s jeho smrtí prý však nepočítali.

To tvrdí i Rybka. "S celou akcí jsem souhlasil pouze pod podmínkou, že unesený nezemře," řekl během výslechu Rybka, který svého činu lituje. "Byla to největší hloupost mého života, to sledování, plánování únosu jsem bral jako hru, nevěřil jsem tomu, že by to mohlo vyjít," dodal.

Muži Brunclíka unesli 23. září 2004, kdy Vejšický, který podnikatele znal z restaurace, stopnul jeho vůz. Poté ho pod pohrůžkou použití pistole donutil vlézt do kufru osobního vozu, po několika hodinách dal Vejšický Brunclíkovi dvě injekce s lihem a oba svázaného muže přeložili do kufru druhého vozu, který zatížili cihlami a nechali tam uneseného přes noc.

Brunclík zemřel na následky udušení. "Jednalo se o brutální a trýznivý způsob usmrcení poškozeného," řekla státní zástupkyně Renáta Vesecká.

Únosci původně požadovali po rodině uneseného pět milionů korun, Brunclíkův otec polovinu částky vyhodil den po únosu na určeném místě z vlaku, když se neozval syn ani únosci kontaktoval policii. V době předávání peněz byl podle Rybky Brunclík už mrtvý. - více zde

Vejšický řekl, že o úmrtí Brunclíka se dozvěděl až po předání peněz. Ze získané částky obžalování utratili zhruba půl milionu korun, například Vejšický si koupil dva automobily. Obžalovaným hrozí 12 až 15 let vězení, případně výjimečný trest.

Fotografie z pasu uneseného podnikatele Stanislava Brunclíka z Vysokého Mýta, 3. října 2004.

,

Video