Nehoda osobního vlaku u Rychnova na Jablonecku

Nehoda osobního vlaku u Rychnova na Jablonecku | foto: HZS Libereckého kraje

Vlak vykolejil na vyvrácené bříze, pasažéry zachránil most ze žebříků

  • 10
Na železniční trati mezi Hodkovicemi a Rychnovem na Jablonecku narazil vlak do spadlé břízy a vykolejil. Přes dvacet cestujících zůstalo ve vlaku uvězněno, z vozu je museli vyprostit hasiči. Trať zůstane uzavřena minimálně do pátku.

Nehoda se stala krátce před polednem. "Osobní vlak jedoucí do Liberce narazil do spadlého stromu a následně vykolejil," uvedla policejní mluvčí Ludmila Knopová.

Bříza spadla na železniční trať pravděpodobně kvůli vytrvalému dešti, který způsobil podmáčení půdy.

Podle šéfa liberecké záchranky Stanislava Mackovíka se při nárazu zranili tři lidé. "Šlo o drobnější zranění, vlak nejel příliš rychle," přiblížil. Jeden muž se podle něj při nárazu praštil do hlavy, další utrpěli pohmožděniny.

Hasiči zachraňují cestující z vykolejeného osobního vlaku u Rychnova na Jablonecku přes říčku Mohelku.

Na místě operovali hasiči z Jablonce a Rychnova a drážní hasiči. Záchranu cestujících hasičům komplikoval nepřístupný terén, v zásahu jim především bránila rozvodněná říčka Mohelka.

"Aby se dostali k vlaku, museli hasiči spojit několik žebříků a udělat z nich přes říčku provizorní můstek. K nim napnuli lana, která sloužila jako zábradlí," popsala zásah mluvčí krajských hasičů Zdenka Štrauchová. České dráhy vyslaly na místo autobus, který cestující odvezl.

Na místě nyní probíhá vyšetřování nehody. Technici musí havarovaný motorový vlak nakolejit speciální technikou. Vlaky tak nahrazuje autobusová doprava.

Podle mluvčího Drážní inspekce Martina Drápala dosáhla celková škoda 130 tisíc korun. "Provoz na trati bude přerušen minimálně do pátku," uvedl Drápal.

U Rychnova na Jablonecku vykolejil osobní vlak.

U Rychnova na Jablonecku vykolejil osobní vlak.


Video