Oldřich Šiml ještě jako obžalovaný

Oldřich Šiml ještě jako obžalovaný | foto: Daniel Beran, MF DNES

Večírek skinů připravil hospodskému roky nejistoty

  • 90
Před sedmi lety policisté zatkli a obvinili z rasismu hospodského z Líní Oldřicha Šimla. V jeho podniku měli sraz skini. Jako posledního ze stíhaných v této kauze ho senát plzeňského krajského soudu před několika týdny definitivně zprostil všech obvinění.

Restauraci a sál v Líních si skini vybrali pro velký sraz v únoru 1999. Policisté je pozatýkali den před akcí. V podniku v Líních detektivové zabavili stovky nášivek, jež podle znalců propagovaly rasismus, nacismus, fašismus i Hitlera.
 
Jak se do problémů se zákonem dostal hospodský? Roky se znal s vůdcem skinů na Plzeňsku Jaroslavem Brožem.

"Pocházeli jsme ze stejné čtvrti, chodili jsme do stejné hospody. Přišel za mnou začátkem roku 1999, jestli bych mu nepůjčil sto tisíc. Že mi je za týden vrátí a k tomu přidá ještě sedm tisíc navíc. Takový obchod se mi líbil," vysvětloval Oldřich Šiml. Právě za půjčené peníze Brož objednal nášivky. Šiml tvrdí, že vůbec neví, co na nich bylo.
 
Když policisté hospodského zatkli a oznámili, že mu hrozí až osm let vězení, pro Šimla to byl šok. "Měl jsem ženu a dvě děti, holky. Ve vazbě jsem i brečel. Chtěli jsme s manželkou ještě kluka. Ale kdybych skončil ve vězení, žena by to s třemi dětmi sama těžko zvládala," popsal Šiml. 

Dnes má osmiměsíčního syna. "Když mě poprvé osvobodili a ostatní dostali podmínky, uvěřili jsme, že to bude dobré. I když se žalobce ještě dvakrát odvolal. Kdyby nebylo stíhání, syna bych měl určitě dřív," přiznává hospodský.

Restauraci se sálem Šiml provozuje v Líních dál, ale kdo by u něj chtěl ve větším slavit třeba narozeniny, má smůlu.

"I když to jsou studenti nebo nějaká jiná oslava, mě to nezajímá. Děláme maximálně maturitní plesy, sportovní bály nebo nějaké sportovní akce. Koncerty? To už v žádném případě! Mám strach. Když za vámi přijde normálně oblečený člověk, je složité poznat, co plánuje. Může to být třeba anarchistická akce a mě pak zavřou, že jsem terorista," uzavřel Oldřich Šiml.


Video