V Ústí se opět porvaly desítky Romů

  • 226
V Ústí nad Labem se v noci opět prali Romové. Ve čtvrti Předlice se jich střetlo asi padesát, někteří měli dřevěné hole. Další stovka incidentu přihlížela. Nikdo se nezranil a kolem půlnoci se je policii podařilo rozehnat. Kvůli sporům rodin se Romové rvali už v půlce dubna.

"Ve středu večer se v Prostřední ulici, která je centrem nepokojů, porvalo mezi sebou asi 50 Romů," řekl iDNES zástupce ředitele ústecké městské policie Jan Novotný.

"První konflikt se rozhořel asi v pět odpoledne. Podařilo se ho uklidnit kolem deváté večer, ale už za hodinu se musela policie na místo vrátit," popsala mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.

Někteří z útočníků byli podle Novotného ozbrojeni dřevěnými holemi. Další stovka Romů potyčkám přihlížela.

"Tentokrát se výtržnost obešla bez zranění," uvedl policista. O tom, jestli byl některý z účastníků rvačky předveden k výslechu, neměl informace. "Byli jsme rádi, že se nám je podařilo rozehnat, zbytek je věcí státní policie," vysvětlil.

"Na služebnu do Trmic byla předveden jeden člověk," opřesnila mluvčí ústecké policie Veronika Beranová.

Policisté nechystají v Předlicích žádná opatření. "Hlídky posilovat nebudeme. Romové se takto bouří každou chvíli, jsme na to zvyklí a zvládáme to," tvrdí Novotný.

V polovině dubna, kdy byla v Předlicích největší rvačka mezi Romy od roku 1989, jich bylo v ulicích 200 až 500. Policie tehdy oznámila dvě lehká zranění a obvinila jednoho z účastníků bitky z výtržnictví a ublížení na zdraví. - více zde

Příčinou napětí v této lokalitě, kde žije romská komunita, je podle místních lidí početná rodina Polákových. Prodává prý drogy a je agresivní ke svému okolí.

"Napadli dřevěnými holemi ženy dalších rodin Cibriků a Horvátů a jejich chlapi si to nenechali líbit," popsal ČTK počátek rvaček mezi romskými rodinami v polovině dubna padesátiletý muž. Polákovi se k nařčení odmítli vyjádřit.

Situace v ústeckých Předlicích by se podle některých místních romských obyvatel vyřešila, kdyby se rodina Polákových z Předlic odstěhovala. Město by ale prý muselo jejich dům vykoupit.

Mluvčí města Milan Knotek uvedl, že město takový návrh oficiálně neobdrželo. "Nepředpokládám, že bychom takový krok učinili," soudí. Romové poté sepsali petici, v níž žádají vystěhování rodiny Polákových.

V ústecké čtvrti Předlice žije početná komunita Romů. (5. května 2005)

V ústecké čtvrti Předlice žije početná komunita Romů. (5. května 2005)

V ústecké čtvrti Předlice žije početná komunita Romů. (5. května 2005)

V ústecké čtvrti Předlice žije početná komunita Romů. (5. května 2005)


Video