Ukrajinského vraha odhalila až silniční kontrola. Ilustrační foto

Ukrajinského vraha odhalila až silniční kontrola. Ilustrační foto | foto: Petr Novotný, MF DNES

Ukrajinský vrah žil 14 let na útěku, dopadli ho Češi při náhodné kontrole

  • 21
Čtyřiačtyřicetiletý ukrajinský vrah se několik let skrýval v Česku pod cizí identitou. Odhalil jej až příslušník cizinecké policie v Aši na Chebsku při náhodné silniční kontrole. O případu informoval deník Právo.

"Cizinec žil na Karlovarsku jako bulharský občan. Na falešné doklady měl nakoupené nemovitosti i auta," řekla Právu Ilona Vaníčková z Oblastního ředitelství cizinecké policie v Plzni.

Policie jej dopadla při běžné silniční kontrole. "Policistovi se nezdál v pořádku řidičský průkaz. Měl podezření, že v dokumentu je vyměněná portrétová fotografie. Ve všech možných informačních systémech prověřil do puntíku všechny detaily, až nakonec zjistil, že se ve skutečnosti jedná o ukrajinského státního příslušníka," sdělila Vaníčková deníku.

Když policie požádala své ukrajinské kolegy o jeho potvrzení totožnosti, dostalo se jim odpovědi, že se jedná o nebezpečného recidivistu, po kterém bylo v roce 1995 vyhlášeno pátrání jako po podezřelém z vraždy.

Policie brzy nato dostala policie i evropský zatýkací rozkaz. "Podezřelého muže jsme proto předali českým justičním orgánům k předávacímu řízení," informovala Právo Vaníčková. Krajský soud v Plzni už rozhodl o vydání zločince do rodné země, kde ho čeká nejméně deset let vězení za úmyslné zabití, připomíná list.

Jeho vydání ale ještě nějakou dobu potrvá. Soud vydání odložil do doby, než si muž odpyká trest za zločiny spáchané v České republice, sdělila listu Dagmar Lindenthalová z plzeňského krajského státního zastupitelství.

Ukrajinec se podle Práva podle zjištění kriminalistů živil v Čechách podvody a prodejem drog. Za to byl už také pravomocně odsouzen na čtyři roky. Při domovní prohlídce u něho policisté našli i další doklady na cizí jména.


Témata: Chebsko, NATO

Video