Ubytovna Sport ve Varnsdorfu

Ubytovna Sport ve Varnsdorfu | foto: David Altner, iDNES.cz

U ubytovny ve Varnsdorfu přepadli Romové ženu. Ty bílá svině, řekli jí

  • 1629
Policie vyšetřuje další loupežné přepadení ve Šluknovském výběžku. Ve Varnsdorfu ve čtvrtek večer přepadla skupina Romů osmačtyřicetiletou ženu. Je to už několikátý podobný případ, kterým se policisté na Šluknovsku zabývají, přestože na pořádek dohlížejí i posily z pořádkových jednotek z jiných krajů.

"Případ vyšetřujeme jako loupežné přepadení," potvrdil kriminalista Ladislav Cvik.

Přepadení se stalo ve čtvrtek ve čtvrt na osm večer u jednoho z panelových domů nedaleko ubytovny Sport, kterou museli při nedávné demonstraci hlídat těžkooděnci před rozzlobeným davem (více zde).

Žena vyndávala nákup z auta, když k ní přistoupilo několik Romů, svědci mluví o třech až pěti. Jeden z nich bez varování udeřil ženu pěstí do obličeje. Druhý na ni vykřikl "ty bílá svině" a vytáhl jí z kapsy mikiny mobil.

"V pátek odpoledne jsme dopadli čtveřici podezřelých. Pokud vím, všichni jsou mladiství. Předpokládám, že je obviníme do několika dnů. Ale protože nejsou plnoletí, nehrozí jim za loupež plná sazba," informovala iDNES.cz mluvčí děčínské policie Petra Trypesová. Zároveň policie prověřuje i rasový podtext této události.

Při rvačce ve Šluknově šlo o peníze z automatů

Není to první takový případ z posledních dnů. V nedalekém Šluknově zaútočili v noci na čtvrtek v restauraci Bohemia tři Romové na hosty. V policejní svodce se píše o útoku z rasových důvodů.

Jeden Rom nejprve vyhrožoval jednomu z hostů, že ho podřízne. Dalším dvěma návštěvníkům restaurace Romové vyhrožovali, že je zbijí, pokud jim dobrovolně nevydají dva až tři tisíce korun, které právě vyhráli na automatech. Údajně měli v podniku ukrást také alkohol.

Jeden z hostů má zlomený nos a vyšetřovatelé čekají na lékařskou zprávu, aby mohli stanovit, jak závažný trestný čin se stal. "Policie případ šetří jako výtržnictví. Nikdo ale zatím obviněný nebyl," uvedl Haňka.

Útoky pokračují navzdory policejním posilám

Policejní prezident Lessy poslal na Šluknovsko a do Nového Boru přes padesát policistů pořádkových jednotek po takzvaném mačetovém útoku Romů v novoborské herně a případu z Rumburku, kdy skupina 20 Romů při cestě z diskotéky napadla šest místních mladíků. Tyto události vyhrotily už tak napjatou situaci na severu Čech, kam majitelé domů z celé republiky stěhují nepřizpůsobivé nájemníky.

Následovalo několik demonstrací, při kterých museli těžkooděnci bránit domy Romů před rozezleným davem. Největší nepokoje policie očekává o nadcházejícím víkendu, kdy do Nového Boru, Varnsdorfu a Rumburku ohlásila své pochody Dělnická strana sociální spravedlnosti. Proti jejímu parazitování na vyhrocené situaci bude protestovat iniciativa Nenávist není řešení, kterou podpoří někteří faráři a duchovní (více zde).

,

Video