Zloději se zaměřovali hlavně na pokladny a trezory. Ilustrační foto

Zloději se zaměřovali hlavně na pokladny a trezory. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Trojice zlodějů v desítkách autosalonů zničila víc, než ukradla

  • 3
Policisté z Královéhradeckého kraje zadrželi tři muže, které podezírají ze sedmi desítek vloupání do autosalonů, autoservisů nebo stanic technické kontroly. Nebrali ale auta nebo díly, nýbrž hlavně pokladny a trezory. Často tak při vylamování oken či dveří zničili věci za víc peněz, než kolik ukradli.

Dva dvaatřicetiletí muži spolu s o tři roky starším komplicem začali podle dosavadních poznatků kriminalistů krást loni v červenci. Nejdřív v Královéhradeckém, později i dalších především českých krajích.

"Předmětem jejich zájmu byly hlavně trezory, příruční pokladny, finanční hotovost a různé zboží," uvedla krajská policejní mluvčí Lenka Burýšková.

Jako příklad nevyváženosti škod připomněla třeba srpnové vloupání do kanceláře firmy v Hradci Králové. "Škoda na odcizených věcech byla vyčíslena na zhruba tisíc korun, na poškozených věcech ve výši osmdesát tisíc," uvedla mluvčí.

Stalo se také, že lapkové objekt pouze prohledali a nic neodcizili. Majiteli ale i tak způsobili několikatisícovou škodu.

"Akce podnikali převážně v nočních hodinách, mnohdy vnikli i do několika objektů za noc najednou," sdělila Burýšková.

Poslední sérii vloupání zvládli tři muži v Libereckém kraji začátkem března. Vnikli do dvou prodejen v Jablonci nad Nisou a dvou v Liberci, kde odcizili různé zboží včetně navigace a hotovost.

"Trojice byla v minulých dnech zadržena na Královéhradecku zásahovou jednotkou. Následovaly domovní prohlídky, při nichž se podařilo zajistit část finančních prostředků z poslední série vloupání ve výši okolo 110 tisíc korun," dodala mluvčí.

Celkem si pachatelé přišli na 1,1 milionu korun v hotovosti, které si rozdělili a utratili. Na majetku ale napáchali škodu za 1,36 milionu. Za krádeže a poškozování cizí věci jim hrozí až osm let vězení, staršímu komplicovi pět let. Všichni jsou ve vazbě.


Video