Obžalovaný student tvrdí, že brokovnicí chtěl soka jen postrašit. Ilustrační foto

Obžalovaný student tvrdí, že brokovnicí chtěl soka jen postrašit. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Student hrozil sokovi brokovnicí, skončil u soudu

  • 6
Přípravou vraždy spolužáka se začal zabývat českobudějovický Krajský soud. Až patnáct let hrozí devatenáctiletému studentovi českokrumlovské umělecké školy Vojtěchu Machovi Žižkovi, který si připravil na soka v lásce brokovnici.

"Chtěl jsem ho jen postrašit. Brokovnici jsem dal do skříňky ve škole tak, aby se o ní někdo dověděl. Valenta začal chodit s Terezou a to mi trhalo srdce," uvedl pohublý a bledý mladík, který je od března ve vazbě. Přiznal, že deprese zaháněl alkoholem a marihuanou a několikrát se chystal k sebevraždě.

U soudu vypovídali jeho spolužáci, bývalá přítelkyně a spolužák, který mu ji přebral. Shodli se v tom, že Žižka spíše vyhrožoval, ale nemyslel to vážně. Naopak měli obavy, aby se sám nepoškodil.

Policisty přivedl na stopu Žižkův nejlepší přítel, který brokovnici ve skříňce nahlásil vedení školy. To přivolalo policii. - více zde

"Vojta byl v jiném světě. Někdy jsem mu vůbec nerozuměl. Myslel jsem to jako prevenci," uvedl jeho kamarád Jiří Lukš.

Soud vyslechl také znalce z oboru psychiatrie a psychologie. Podle svědků byl alkohol a kouření marihuany mezi studenty umělecké školy běžným jevem. Žižka, který celkem úspěšně studoval kamenosochařství, to ale přeháněl.

Rozsudek padne pravděpodobně ve čtvrtek odpoledne nebo v pátek dopoledne.

,

Video