Zdeněk Kořistka

Zdeněk Kořistka | foto: Michal Růžička, MF DNES

Státní zástupkyně zkoumá hluk v kauze Kořistka

  • 13
Státní zástupkyně, která dohlíží na vyšetřování údajného uplácení poslance Zdeňka Kořistky, hledá všechny možné způsoby, jak si ověřit věrohodnost nového svědka případu - spisovatele Ladislava Sommera. Chtěla by posadit všechny aktéry případu do kavárny, kde se prý o korupci před rokem mluvilo.

Sommer se policii přihlásil letos v červnu, kdy už byla kauza odložena pro nedostatek důkazů. Jeho svědectvím se však případ znovu otevřel.

Sommer tvrdí, že byl loni v červenci shodou náhod v kavárně Cafe Bar Paris v ostravském středisku Shopping Park. Zde seděli lobbista Jan Večerek a tajemník předsedy ODS Marek Dalík s poslancem US-DEU Zdeňkem Kořistkou.

Poslanec tvrdí, že mu vyslanci ODS nabízeli úplatek deset milionů korun za to, aby "potopil" ve Sněmovně při hlasování o důvěře tehdejší Grossovu vládu. Dalík s Večerkem tuto verzi schůzky popírají, ale Sommer řekl, že slyšel, jak u "Kořistkova stolu" létaly milionové nabídky.

Jaký byl hluk v kavárně?
Sommer prý v kavárně odpočíval během nákupu. "Měl jsem v kapse tři tisíce korun, hledal jsem nějaké slevy, a když jsem je slyšel, říkal jsem si, že oni házejí miliony jako korunami a já suším jen drobné," prohlásil osmapadesátiletý spisovatel sci-fi povídek.

Státní zástupkyně by proto chtěla udělat v kavárně takzvaný vyšetřovací pokus, zda Sommer mohl debatu vůbec slyšet. "To jsou interní záležitosti, které nebudeme komentovat. Trestní řízení ještě nebylo ukončeno," řekla MF DNES náměstkyně ostravského státního zastupitelství Marta Schulmeisterová.

Jestli pokus nakonec bude, však není jisté. Experti připomínají, že je těžké do detailu navodit tehdejší atmosféru v kavárně, protože nikdo už neví, jaký byl v místnosti hluk, jak hlasitě hrálo třeba rádio.

Marek Dalík je přesvědčen, že Sommerovo svědectví je nevěrohodné. Podle něho v kavárně tehdy skutečně jakýsi muž v teplákové soupravě byl, ale když nedávno viděl Sommerovu fotografii v novinách, prohlásil, že Sommer to v žádném případě nebyl. Tento týden uplynul přesně rok, kdy se celá aféra vyšetřuje.


Video