Nehoda - Nehoda - ilustrační foto. | foto: Iveta Palyová, MF DNES

Srážka vymrštila nepřipoutaný pár z auta

  • 32
Dva mladí lidé zemřeli v neděli večer při nehodě na Liberecku. Osmadvacetiletý řidič a jeho o osm let mladší spolujezdkyně vypadli po nárazu z vozu. Ve felicii, která se srazila s jiným vozem, nebyli připoutaní.

"Od Chrastavy jel směrem na Bílý Kostel řidič mazdy a za ním Škoda Felicie. V pravotočivé zatáčce se obě vozidla při předjíždění střetla. Škodovka po střetu vyjela vlevo, narazila do kovového svodidla a to ji katapultovalo přes silnici," popsala nehodu liberecká policejní mluvčí Vlasta Suchánková. 

Řidič i spolujezdkyně z auta vypadli. Řidič zemřel na místě. Jeho o osm let mladší spolujezdkyni odvezla sanitka do liberecké nemocnice. "Pět minut před devátou hodinou večerní však i ona svým zraněním podlehla," dodala mluvčí.

Policie přizvala k prošetření havárie také znalce z oboru silniční dopravy. "Ten se vyjádří nejen k průběhu nehody, ale i k míře zavinění," upřesnila Suchánková.

Řidič mazdy se podrobil dechové zkoušce na alkohol, ta ukázala, že před jízdou nepil. "Oba vozy jsme zajistili, poslouží také ke znaleckému zkoumání," dodala policejní mluvčí s tím, že škoda je odhadnuta na sto tisíc korun.

Pásy mohly mladým lidem zachránit život
Záchranáři poslali na místo nehody dvě sanity se zdravotníky a v samostatných vozech dva lékaře. "Muž ležel mimo vůz a už byl mrtvý," uvedla mluvčí liberecké záchranné služby Kristýna Fejfarová. "Měl poraněné břicho, hlavu i hrudník," dodala.

Dvacetiletou ženu převezli zdravotníci ve velice vážném stavu do krajské liberecké nemocnice. "I ona utrpěla poranění hlavy a hrudníku," sdělila Fejfarová. "Když jsme přijeli na místo, byla v bezvědomí."

Oba mladí lidé nebyli v autě připoutaní. Podle odborníků jsou nehody, kdy auto narazí ve velké rychlosti do dalšího vozu nebo do pevné překážky, velice nebezpečné právě v případě, když pasažéři nejsou připoutaní.

Setrvačnost v pohybu totiž způsobí, že řidič i spolujezdec ve chvíli, kdy auto prudce zabrzdí, z vozidla doslova vylétnou.


Video