Obžalovaní policisté před Obvodním soudem pro Prahu 1 (30. 1. 2013)

Obžalovaní policisté před Obvodním soudem pro Prahu 1 (30. 1. 2013) | foto: iDNES.cz

Policisté pomáhající filmařům u sboru končí, soud zamítl jejich odvolání

  • 20
Pětice policistů, která v roce 2011 pomáhala filmařům na různých místech Prahy, zneužila svou pravomoc a přijala úplatky. Za to byli policisté odsouzeni k peněžitému trestu dva tisíce korun. Rozhodnutí obvodního soudu nyní potvrdil pražský městský soud. Verdikt je tak pravomocný, policisté musí opustit sbor.

Policisté neuspěli s odvoláním, kde se domáhali zrušení verdiktu a postoupení věci ke kárnému potrestání nebo zastavení stíhání s ohledem na délku trestního řízení. Poukazovali na to, že už samotné projednávání u soudu je pro ně trestem.

Obhájci mimo jiné připomněli, že byť je trest nízký, samotné rozhodnutí o vině znamená pro klienty konec práce u policie. Většina z nich je postavena už několik let mimo službu. Jeden, za kterého se postavili nadřízení a mohl pracovat, nakonec sám odešel a od srpna je na úřadu práce.

Policisté se hájili tím, že natáčení byli ze svého zájmu a žádný úplatek nepřijali. Obžaloba naopak mluví o tom, že měli slíbené nejméně dva tisíce korun za to, že policisté v místech filmování řídili dopravu, bránili ve vjezdu do ulic či vykazovali zaparkovaná vozidla.

Odvolací senát v čele s Felicií Hruškovou odvolání zamítl jako nedůvodná. Uvedl, že obvodní soud správně zajistil skutkový stav, hodnotil důkazy a použil správnou právní kvalifikaci. „Uložené tresty v žádném případě nelze považovat za nepřiměřeně přísné,“ vysvětlil rozhodnutí. Připomněl, že obžalovaní nevyužili možnosti se přiznat.

Před soudem zřejmě ještě stane údajný organizátor melouchů Antonín Vostárek. Pražský městský soud původně zastavil jeho stíhání s poukazem na to, že muže a jeho spolupachatele už potrestala policie, a to propuštěním ze služebního poměru. Nejvyšší soud ale podle informací ČTK rozhodl, že tato skutečnost nevylučuje trestní řízení, a vrátil věc k dalšímu projednání (více o rozhodnutí Nejvyššího soudu zde).


Video