Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

15:15

Nejprve vysvětluje, proč se ve vazbě v březnu chtěl pořezat na zápěstí břitem z jednorázového holícího strojku. Trpěl prý nadměrnou slinivostí, zvýšenou tvorbou slin, což je podle něj frustrující zkušenost.

15:12

Dahlgren bude hovořit, má právo posledního slova.

15:10

"Z mého osobního pohledu je pan obžalovaný velice mladý člověk, nevyzrálý, jednoznačně trpí duševní poruchou, dle mého názoru závažného charakteru," řekl advokát.

15:08

ImageText

15:07

Pokud soud bude chtít ukládat trest odnětí svobody, má se podle obhajoby pohybovat v rozmezí 15 až 20 let, tedy pod hranicí výjimečného trestu.

15:05

Advokát zmiňuje možné polehčující okolnosti: Dahlgren spáchal trestný čin poprvé a pod vlivem psychické choroby. V době spáchání skutku byl navíc mladý - bylo mu 19 let. Doživotí se v tomto kontextu obhajobě jeví jako přísné. Špíšek pro případ, že soud uzná Dahlgrena vinným, opakovaně zmínil spíše možnost detence s náležitou lékařskou péčí.

14:57

Dahlgren si je podle advokáta vědom své duševní poruchy či choroby. Je připraven podstoupit veškeré lékařské či terapeutické procedury.

14:56

Špíšek se stále vrací k názorům amerických expertů, světových kapacit. Byli prý připraveni také vystoupit před soudem, kde se nakonec jen četla jejich písemná vyjádření. "Domnívám se, že tato možnost měla být obhajobě dána," řekl Dahlgrenův advokát. Bylo podle něj na místě také zpracování revizního znaleckého posudku.

14:53

Řeč advokáta Richarda Špíška spěje do finále, do hloubky se věnuje psychiatrickému a psychologickému posudku. Poté dostane prostor k vyjádření také sám Dahlgren. Dosud nevypovídal.

14:43

Rozhodně nešlo o plánované a racionální jednání, zdůraznil Špíšek. Pokud čin spáchal obžalovaný, jako jediné vysvětlení se nabízí jeho psychický stav, sluchové halucinace a bludy, doplnil.

14:39

V dusné a vydýchané jednací síni 365 pokračuje u Krajského soudu v Brně závěrečná řeč Dahlgrenova advokáta Richarda Špíška. Postupně rozebírá všechny důkazy a expertizy, zdůrazňuje trvající pochybnosti o vině, motivu i příčetnosti Dahlgrena.

14:33

Posudek psychiatričky Mileny Zimulové obsahuje podle obhajoby rozpory. Na jednu stranu uvádí, že Dahlgren trpí pouze poruchou osobnosti a jeho rozpoznávací schopnosti byly sníženy nepatrnou měrou, na druhou stranu navrhuje Zimulová zabezpečovací detenci, která se nejčastěji ukládá nepříčetným pachatelům.

14:30

ImageText

14:24

Advokát apeluje na soud, aby zohlednil také vyjádření amerických expertů, psychiatra a psychologa. Na rozdíl od českých kolegyň Američané dospěli k závěru, že Dahlgren jednal pod vlivem duševní choroby, že slyšel hlasy, které následoval. "Jsou to odborníci světového formátu," zdůraznil Dahlgrenův obhájce.

14:20

Obhájce navrhl zprostit Dahlgrena obžaloby, protože nebylo bez pochybností prokázáno, že by čin spáchal právě on. Pokud tomu soud nepřisvědčí, je podle advokáta nutné zabývat se otázkou trestní odpovědnosti. Obhajoba ji opakovaně zpochybnila s poukazem na jeho psychický stav.

14:18

"Je možné si představit, že se události odehrály odlišným způsobem, než jako jsou ze strany paní státní zástupkyně prezentovány," řekl Dahlgrenův advokát Špíšek. Podle žalobkyně ovšem časovou možnost zabít rodinu a pokusit se zahladit stopy měl jen Dahlgren, nikdo jiný.

14:16

Advokát Richard Špíšek připomněl zásadu in dubio pro reo, tedy v pochybnostech ve prospěch obžalovaného. A pochybnosti tu jsou, doplnil Špíšek.

14:14

Podle obhajoby není překvapivé, že v domě byly pachové a genetické stopy Dahlgrena - vždyť tam tři týdny bydlel. Státní zástupkyně dříve zdůraznila, že pachové stopy Dahlgrena byly na končetinách zavražděných. To podle advokáta dokládá maximálně to, že s těly manipuloval, nikoliv že čtyři oběti zavraždil.

14:12

ImageText

14:09

Vydání Dahlgrenových věcí z USA do Česka, bylo podle obhájce nezákonné. Mělo podle něj správně proběhnout až s vydáním Dahlgrena samotného, nikoliv dříve. Mezi jeho věcmi byly také šortky se stopami krve.