Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Soud řešil útok na Romy v Havířově

  • 25
Soud opět projednával případ údajně rasově motivovaného útoku na několik Romů v Havířově na Karvinsku. Loni v listopadu si skupina útočníků náhodně vybírala Romy, které potkali v havířovských ulicích. Honili je po celém městě a jednoho z nich surově napadli.

Sedmnáctiletý mladík tehdy utrpěl vážná zranění a dosud má následky.

Před soudem dnes vypovídal kriminalista, který potvrdil účast některých obžalovaných na akcích extrémní pravice. Vězeňská služba z vězení předvedla bývalého čelního představitel neonacistických organizací na severu Moravy a ve Slezsku Davida Dembinského.

Hlavní líčení je neveřejné. Veřejnost bude mít přístup až na vyhlášení rozsudku. Podle spisu byl Dembinski v určitém spojení s obžalovanými.

"Sám proto z vězení napsal, že chce ve věci vypovídat. Požádal, aby byl předveden. Dnes ale uvedl, že obžalované vůbec nezná. Bylo to jen sehrané divadlo," řekl Markus Pape z romské organizace Romea, který je s případem seznámen.

Za útokem prý stojí příznivci extrémní pravice

Dembinski se před lety velmi aktivně angažoval v ultrapravicových a neonacistických organizacích. Za Republikány Miroslava Sládka dokonce kandidoval do ostravského zastupitelstva. Zakládal neonacistickou organizaci Národní odpor Slezsko. Letos byl v Ostravě pravomocně odsouzen k tříletému trestu za vydírání. Násilím převzal od podnikatele restauraci.

Ostravský okresní soud bude ještě řešit i střelbu ve Stodolní ulici. Tam si údajně Dembinski s pistolí v ruce vyřizoval účty s jiným podnikatelem.

V případě havířovského útoku obžalovaní od začátku procesu odmítali, že se hlásí k extrémní pravici. Dnes jejich tvrzení ale vyvrátil kriminalista, který se extremismu v kraji věnuje. "Podle něj minimálně někteří z obžalovaných opakovaně navštěvovali pochody a demonstrace neonacistů," řekl Pape. "Ano, byl jsem dnes vyslechnut jako svědek. S ohledem na celý případ to ale nebudu více komentovat," řekl předvolaný policista.

Podle informací ČTK jde o agresivní fotbalové chuligány nebo neonacisty. Údajně patří ke skupině Thugs Havířov, což je jeden z největších fanklubů Baníku Ostrava. Jeden z obžalovaných je navíc aktivní člen neonacistického Národního odporu.

Soud nakonec hlavní líčení odročil. Proces bude pokračovat 22. a 23. února výslechem dalších svědků. Je pravděpodobné, že během druhého jednacího dne soud vynese rozsudek.

,

Video