Antonín Šafář u soudu přiznal, že mladíka škrtil. Ilustrační foto

Antonín Šafář u soudu přiznal, že mladíka škrtil. Ilustrační foto | foto: Petr Ježek

Soud řeší škrcení učně po švédské trojce

  • 5
Narážky po takzvané švédské trojce loni v létě málem stály život sedmnáctiletého učně. Třiačtyřicetiletý plzeňský podnikatel Antonín Šafář ho podle obžaloby téměř uškrtil gumovým upínákem. Je obžalovaný z pokusu o vraždu. Neobvyklým případem se začal zabývat plzeňský krajský soud.

Žalobkyně Václava Brýdová viní Šafáře, že v noci na 5. července udeřil učně pěstí do obličeje. "Potom poškozeného škrtil gumovým napínákem. Obžalovaný s tím přestal, když mladistvý upadl do bezvědomí," popsala provinění podnikatele státní zástupkyně.

Podnikatel se s mladíkem seznámil v restauraci několik týdnů před činem. Loni 4. července jel Šafář s manželkou na chatu u přehrady Hracholusky a tam si žena večer stěžovala, že nefunguje sprcha.

"Já v té době měl za sebou dvoudenní tah s kamarády. V opilecké pýše jsem řekl, že nechám sprchu hned opravit. Měl jsem v telefonu číslo na mladíka, zavolal jsem mu a objednal mu taxi, aby ho dovezl do Úlic. Tam si kolem desáté večer nasedl do našeho auta a odvezli jsme ho na chatu," uvedl u soudu Šafář.

"Sprchu asi nespravil. Žena na mě byla navíc naštvaná, že jsem předtím dva dny nebyl doma. Nakonec jsme byli na sex tři," připustil včera před soudem obžalovaný muž.

Po něm ale Šafář mladíka udeřil a začal škrtit. U soudu to přiznal. "Já si dodnes nedokážu svoje jednání vysvětlit. Nejdřív tam byly srandičky, hloupý řeči. Pak ale došlo ke konfliktu. Ještě předtím jsem mu řekl, že ho radši naložím do auta a odvezu pryč, i když jsem pil. On ale od nás nechtěl odejít, pořád tam seděl a měl hloupé řeči a narážky na sex," popsal začátek konfliktu.

"Začal nás poučovat. Až mi to připadalo, jako když se malý dítě vytahuje. To by vás sebralo i za střízliva, natož ve stavu, v jakém jsem byl. Do toho se ještě přidala manželka. Jestli jsem mu dal facku nebo ránu pěstí, to nevím," dodal stíhaný muž.

Po ráně uštědřené učni byl prý chvíli klid. Pak si Šafář vzpomíná na další hloupé řeči. "Já ho pak vzal, ale on mi prokousl ruku, až mi tekla krev. Hmátl jsem kolem sebe a vzal jsem první věc, co mi přišla do ruky. Byl to gumový napínák," uvedl.

Ten učni dvakrát omotal kolem hlavy přes pusu. "Řval jsem na něj, ať drží hubu. Do toho začala křičet manželka. Snažil jsem se ji uklidnit, byla noc, kolem byli sousedi. Najednou jsem ucítil, že kluk poklesl. Zjistil jsem, že má gumu obmotanou i kolem krku. Jak se to stalo, nevím. Pustil jsem ho, začal kašlat. Pak už bylo ticho," vzpomínal Šafář.

Po útoku šel spát, probral se až ráno. Pak našel svůj telefon a vytočil číslo učňova mobilu. Telefon začal zvonit za dveřmi chaty. Mladíka vtáhl zpátky do chaty. Šafář řekl, že kolem poledne odvezl domů manželku a pro mladíka měl přijet později. Když se na chatu znovu vrátil, učně už nenašel.

Sedmnáctiletý učeň se styděl vypovídat před lidmi, soudce ho vyslýchal s vyloučením veřejnosti.

Soud bude pokračovat v následujících dnech. Šafářova advokátka Jitka Fišerová předložila soudu složenky, že podnikatel mladíkovi poslal jedenadvacet tisíc za věci, o které údajně přišel, a vyplatil mu i bolestné.

Hlavní líčení mělo začít už začátkem letošního roku. Šafář byl na dovolené v Thajsku a kvůli opakovaným zánětům ucha nemohl letět zpět do Čech. Pokud bude za pokus o vraždu odsouzen, hrozí mu trest do výše patnácti roků vězení.

,

Video