Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Soud potrestal svěření dítěte k adopci. Otec o ničem nevěděl

  • 57
Patnáctiletá matka dala v roce 2008 nově narozené dítě k adopci bez vědomí jeho biologického otce. Společně se svou matkou mu namluvili, že dítě při porodu zemřelo. Za tuto lež Okresní soud ve Svitavách potrestal matku dívky šesti měsíci s roční podmínkou. Její dcera vyvázla bez trestu.

Pravděpodobný otec dítěte, osmnáctiletý Ondřej Réda, se v jiném soudním sporu domáhá navrácení dítěte od adoptivních rodičů, ale zatím bez úspěchu.

Ondřej Réda měl ve Velkých Opatovicích známost se čtrnáctiletou dívkou, která otěhotněla. Blanenský okresní soud mu za poměr s nezletilou uložil podmíněný trest. Dívka v listopadu 2008 porodila zdravou dceru, ale společně se svou matkou řekla Rédovi, že dítě je mrtvé a dala je předem vybranému páru k adopci.

Dvaapadesátiletá žena před soudem přiznala, že Rédovi poslala SMS, podle níž porod nedopadl dobře. "Zatajila, že dítě bylo poskytnuto v adopci v úmyslu zabránit uplatňování rodičovských práv," uvedl soudce Bohumil Kotala. Podle něj to bylo neetické a nečestné.

Rédovi o smrti dítěte lhala i její dcera. Soud ale uznal, že byla v těžké životní situaci a upustil od jejího potrestání. "Celý průběh řízení i to, co se děje okolo, je postačující. Její jednání bylo neetické, ale z mého pohledu ji není nutné volat k trestní odpovědnosti," řekl soudce.

Tvrdý trest za flirt

Obě ženy se před soudem hájily tím, že tehdy čtrnáctiletá dívka měla v rozhodující době pohlavní styk ještě s jedním mužem a že tedy Réda skutečným otcem dítěte není. Chtěla se tak prý pomstít Rédovi za to, že v té době flirtoval s jinou dívkou.

Provedení testů DNA u adoptovaného dítěte, které by obhajobu potvrdily nebo vyvrátily, ale soud odmítl nařídit.

Soud zároveň odmítl jednat o odškodnění Rédy, který za utrpěnou psychickou újmu požadoval dva miliony korun. "Takový nárok mi přijde nepatřičný," uvedl Kotala.

Soudce Bohumil Kotala zdůraznil, že velkou část viny na celé situaci má Réda. "Přivedl tehdy čtrnáctiletou dívku do jiného stavu. Bylo to od něj neodpovědné. Pokud je otcem dítěte někdo jiný, měl by si uvědomit, že prvopočátkem bylo opět jeho chování, kdy flirtoval, dvořil se jiné dívce, která to jeho partnerce řekla a ta se mu pomstila, samozřejmě nevhodným způsobem," uvedl Kotala.

Rozsudkem spor nekončí. Státní zástupkyně se na místě odvolala. Pardubická pobočka hradeckého soudu by navíc měla v příštích měsících jednat opět o tom, zda má Réda nárok na adoptované dítě či nikoliv.

,
Témata: adopce, porod, Zletilost

Video