Soud potrestal surovou vraždu dívky

  • 15
Soud poslal na 12,5 roku za mříže vraha šestnáctileté studentky z Rumburku. O tři roky starší mladík ji surově ubil po jednodenní známosti. Dívka s ním odmítla souložit, uvedl soud možný motiv. Násilníka usvědčily rozporné výpovědi. Obě strany si nechaly lhůtu na odvolání.

"Za přitěžující okolnost považuji, že se obětí stala tak mladá dívka," uvedl soudce Ondřej Peřich k rozsudku.

Obžalovaný se k činu nepřiznal. Usvědčily ho rozbory DNA a výpovědi jeho kamarádů. Rodičům mrtvé musí zaplatit padesát tisíc korun a soud mu nařídil i sexuologickou léčbu.

Dívka znala vraha jediný den
Martina Uchytilová se seznámila s Alešem Provazníkem v půlce dubna v rumburském parku. Dali se do řeči a ještě týž večer se loučili polibkem.

Následujícího dne se sešli znovu. Koupili s kamarády víno, které navečer popíjeli v opuštěné tržnici. Když osaměli, začali se navzájem dotýkat na intimních místech.

Pohlavní styk dívka odmítla, protože právě menstruovala. Proto zamířili do rockového klubu. Není jasné, zda tam Martina došla, svědci si na ni příliš nepamatují.

Provazník cestou dívku napadl - rdousil ji, mlátil pěstí a kopal do obličeje. Podle znalců utrpěla komplikované zlomeniny a zemřela na následky udušení. "Vražda byla provedena zvláště surovým způsobem," uvedla státní zástupkyně.

Mladík to odmítl. "Do klubu Rocksklep jsme došli, ale tam jsme se navzájem ztratili z očí. Byli jsme smluveni, že se sejdeme po víkendu na chatě. Následující den jsem neúspěšně zkoušel Martině volat," hájil se.

Soudce větu po větě odhaloval trhliny ve výpovědi obžalovaného.

Dívka mu napsala esemesku: "Alesku jsi uzasnej, zacinam te mit rada." Jak by ji mohla poslat, když údajně neměl mobilní telefon? A jak se mohl dostat do rockového klubu, když neměl peníze a u vstupu se platilo?

Jeho kamarádi navíc tvrdili, že už se do Rocksklepa nevrátil. Podezřelé také bylo, že se následující den doma dožadoval vyprání všech šatů.

Když policie v dubnu informovala, že v parku nalezl chodec (po dvou dnech od vraždy) mrtvou dívku, spekulovalo se o tom, že byla znásilněna. Detektivové to ovšem nepotvrdili. Nenašli ani souvislost s mladíkovými drogovými experimenty.

Soud poslal Aleše Provazníka na 12,5 roku za mříže za vraždu šestnáctileté dívky. Obžalovaný na snímku z 8. prosince 2003.


Video