K tragické bilanci přispěla i nehoda v Chrasti u Chrudimi. Řidič srazil a zabil matku s dítětem.

K tragické bilanci přispěla i nehoda v Chrasti u Chrudimi. Řidič srazil a zabil matku s dítětem. | foto: Radek Kalhous, MF DNES

Sedmnáct mrtvých za čtyři dny přimělo policii k víkendové akci na silnicích

  • 67
Tragická bilance silničních nehod z tohoto týdne přiměla policii k dalším kontrolám. V celé republice umírali od pondělka do čtvrtka v průměru čtyři lidé denně. Hlídky vyrazí na silnice ve východních, severních a středních Čechách, na severu Moravy a v pětadvaceti dalších okresech.

Obzvláště smutný je pohled do tabulky nehod na východě Čech. Za tři dny zemřelo osm lidí.

V úterý při nehodě u Rudníku na Trutnovsku zemřeli čtyři Poláci. Pro pátého, těžce zraněného, letěl vrtulník. - více o nehodě u Rudníku čtěte zde

Ve čtvrtek v Chrasti u Chrudimi zabil šestadvacetiletý muž bez řidičského průkazu matku se synem poblíž přechodu na náměstí. - více o nehodě u Chrudimi čtěte zde

"Na nepříznivý vývoj budou reagovat policisté Správy Východočeského kraje vyhlášením dopravně bezpečnostního opatření koncem tohoto týdne," uvedl Josef Tesařík z policejního prezidia.

Podle zjištění iDNES.cz se akce zaměří zejména na dodržování pravidel provozu a zjišťování, zda lidé neřídí pod vlivem alkoholu.

"V ostatních krajích policisté plánují kontroly celkem v 25 okresech," řekl zástupce ředitele dopravní policie Jaroslav Pavelka.

Během pondělí až čtvrtka se na českých silnicích stalo celkem 2 054 nehod, při kterých 17 lidí zemřelo a 388 utrpělo zranění.

Letošní květen zatím probíhá tragičtěji než loňský, za jeho prvních 22 dní přišlo na silnicích o život 64 lidí. Loni to bylo o 14 méně, v roce 2006 ale o pět více.


Video