Rodiče dítěte původně požadovali deset milionů korun.

Rodiče dítěte původně požadovali deset milionů korun. | foto: Profimedia.cz

Rodiče postiženého dítěte vysoudili na nemocnici 12 milionů

  • 7
Rodiče jedenáctiletého Martina, který má po operaci těžce poškozený mozek, získají od pražské nemocnice na Bulovce téměř dvanáct milionů korun. O navýšení odškodnění rozhodl s konečnou platností odvolací senát Městského soudu v Praze.

Rodiče dítěte původně požadovali deset milionů korun. Soud jim je už jednou přiznal, odvolací senát ale verdikt zrušil a případ vrátil k dalšímu projednání.

Chlapcova matka a otec poté žalobu rozšířili a žádali o dva miliony více. Tento požadavek jim odvolací soud přiznal.

Tehdy tříletého Martina přivezli v roce 2000 na Bulovku rodiče z Brandýsa nad Labem kvůli střevní neprůchodnosti. Podstoupil běžnou operaci.

Při zákroku se mu však krátce zastavilo srdce a lékaři ho museli resuscitovat. Chlapci se v důsledku otoku poškodil mozek a není schopen navázat kontakt s okolím.

Podle znalců má dítě poškozeno i trávicí ústrojí, trpí ztrátou mluvy a úplným ochrnutím všech končetin. Chlapec nevidí, neslyší, ztratil chuť, má poraněné plíce a může pouze omezeně hýbat páteří.

Před prvoinstančním soudem před několika lety stanuli také lékaři, kteří chlapce operovali. Jejich vinu na chlapcově postižení se však nepodařilo prokázat. - čtěte Lékaři za zmrzačení chlapce nemohou, rozhodl soud

,

Video