Jiří Panenka

Jiří Panenka - Obžalovaný řidič tramvaje Jiří Panenka. | foto: David Port, MF DNES

Řidič tramvaje smrti dostal 4,5 roku vězení

  • 137
Soud dal 4,5 roku vězení řidiči tramvaje smrti. V březnu vjel příliš rychle do zatáčky na Karlově náměstí v Praze. Zadní vůz vykolejil a zabil 2 lidi na ostrůvku. Jiří Panenka dostal také osmiletý zákaz řízení tramvají.

Obvodní soud pro Prahu 2 uznal osmačtyřicetiletého Panenku vinným z obecného ohrožení. Rozsudek není pravomocný, odsouzený i žalobce si nechali lhůtu na odvolání.

Tramvaj vykolejila 16. března kolem půl sedmé ráno na křižovatce ulic Ječné, Resslovy a Karlova náměstí v místě, kde trať zahýbá směrem k Národní třídě.

Zadní vůz tramvaje narazil do lidí čekajících na ostrůvku ve směru na Moráň. Dva lidé zemřeli, další tři byli zraněni, dva z nich těžce. - více zde

Panenka podle obžaloby zavinil tragickou nehodu tím, že jel dvakrát rychleji, než podle předpisů směl. Drážní inspektoři naměřili rychlost 32,1 kilometru v hodině,v osudném místě je přitom povolena maximální rychlost 15 kilometrů v hodině.

Panenka, který pracoval jako řidič tramvaje dvanáct let, nebyl v době jízdy pod vlivem alkoholu a půl hodiny před nehodou měl krátkou přestávku. - více zde

Po nehodě se zhroutil a navštěvoval psychologa. Do vyřešení případu mu bylo odebráno oprávnění k řízení tramvaje. Nyní pracuje za poloviční plat jako vrátný dopravního podniku.


Video