Ředitelství věznic: Za Kajínkův útěk nemůžeme

Za útěk dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka nebude nikdo ze zaměstnanců generálního ředitelství Vězeňské služby České republiky personálně potrestán. Rozhodla o tom generální ředitelka věznic Kamila Meclová, o jejímž odchodu z funkce uvažoval po Kajínkově útěku ministr spravedlnosti Pavel Rychetský. Pátrání po Kajínkovi řídí od konce listopadu policejní prezidium. "V případu není pro sdělovací prostředky nic nového," řekl zpravodaji iDNES mluvčí prezidia s tím, že operativní informace nesmí zveřejnit.

Po vězni pátraly od jeho útěku 29. října tisíce policistů v okolí Mírova i v celé republice.

Policie kontrolovala dopravní uzly, veřejná místa i hraniční přechody a požádala o pomoc Interpol. Zatím však bylo pátrání neúspěšné.

Není jasné, zda bude někdo z ředitelství potrestán finančně
Podle mluvčího vězeňské služby Jana Sochůrka není zatím jasné, zda někdo bude potrestán finančně, neboť prošetřování okolností Kajínkova útěku z věznice Mírov na Šumpersku není zcela u konce.

Kontroly pracovníků generálního ředitelství ve věznicích se převážně zaměřují na systémová opatření, dodržování zákonů a nařízení.

Příčina Kajínkova útěku byla podle Sochůrka v pochybení lidského faktoru, nikoli v systémovém pochybení.

"Kontroly pracovníků generálního ředitelství nemohou být orientovány na výkon služby jednotlivých příslušníků a zaměstnanců věznic v takovém rozsahu, aby byly s to odhalit nedostatky konkrétního výkonu služby," napsal v prohlášení Sochůrek.

Kontrolní systém byl na Mírově v pořádku, tvrdí Sochůrek
V jeho textu se dále zdůrazňuje, že kvalitu výkonu služby musí sledovat vnitřní kontrolní systém jednotlivých věznic. Ten byl podle Sochůrka ve věznici Mírov po metodické a obsahové stránce v pořádku.

Kvůli Kajínkovi, který před pěti týdny utekl z nejstřeženějšího českého vězení, přišli o místo ředitel mírovské věznice Milan Kohoutek a jeho náměstek Květoslav Vlasák. Mimo službu bylo postaveno sedm dozorců a jeden vychovatel mírovské věznice. Ředitelce Meclové snížil ministr spravedlnosti osobní ohodnocení.


Video